Zyra e Kryeministrit

Sporazum o diplomama u korist Albanaca Preševske doline

10 Shtator, 2016

Priština, 10. septembar 2016.

U Briselu je održan sastanak za implementaciju Sporazuma o međusobnom priznavanju diploma. Sastanku su prisustvovali delegacije obe zemlje, Republike Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije.  

Na ovom sastanku je, Evropska unija objavila da je uspostavila međunarodne mehanizme kao sertifikator diploma univerzitetskog nivoa (bachelor, master i doktorature) izdate od strane dve zemlje. Ovaj mehanizam se sastoji od stručnjaka akademskih oblasti EU i cerftifikovane diplome će nositi logo EU. Nakon sertifikovanja od strane EU, obe države imaju obavezu da priznaju i sertifikuju jedna drugoj univerzitetske diplome, kao što je definisano sporazumom o diplomama postignutoim u Briselu 19. januara 2016.

Ministarka Tahiri je visoko ocenila ovaj korak preduzet od strane Evropske Unije i podstiče kandidate zainteresovane za priznavanje diploma da se prijave pri kancelarijama  organizacije SPARK u obe države da podnesu zahtev za priznavanje diploma koje će zatim realizovati proces međunarodne sertifikacije. Tahiri je posebno ocenila da je ovaj sporazum veoma koristan za Albance Preševske doline koji su uglavnom završili studije na Kosovu,  da se prijave za sertifikaciju diploma kojaje omogućena briselskim dijalogom. Ona je izrazila uverenje da sada diplomci, Albanci iz Preševske doline treba da iskoriste ovu priliku da se vrate da žive i rade u njihovoj zemlji, ne dozvoljavajući šeme Srbije da praisprazne Preševsku dolinu od Albanaca, koje se dešava sada već mnogo godina.

Na sastanku, EU je takođe obavestila i da je pri završnoj fazi ugovaranja još jedne druge međunarodne organizacije koja će izvršiti sertifikaciju diploma preduniverzitetskog nivoa  koje uključuje sertifikaciju diploma osnovnog, srednjeg, stručnog obrazovanja, petog nivoa kvalifikacija prema okviru Evropskih kvalifikacija  (OEK), itd

Očekuje se  da će se naredni sastanak radne grupe za procenu sprovođenja sporazuma o međusobnom priznavanju diploma održati posle dve nedelje, gde će se obe strane sastati sa partnerom  za implementaciju sporazuma SPARK-om i predstavnicima EU .

U sastavu delegacije na čelu sa ministarkom Edita Tahiri su i savetnica i koordinator materije Arjeta Redžaj, direktor Kancelarije za strateško planiranje – Qemajl Marmulakaj, politički savetnik i šef kabineta MONT-a – Kushtrim Škadra i jedan predstavnik iz Ambasade Kosova u Belgiji, Hadži Bajraktari.
 

Last modified: 10 Shtator, 2016

Comments are closed.

×