Zyra e Kryeministrit

Pripreme za izgradnju GPT Kapija Sfirca

1 Qershor, 2016

Priština, 1.  jun 2016

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, održala je danas sastanak sa predstavnicima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, opštine Kamenica, Policije Kosova i Carina, gde je razgovarano i izveštavano o napretku u izgradnji novog graničnog prelaza između Republike Kosovo i Srbije na lokaciji Kapija Sfirca, o kojoj je postignut sporazum u Briselu a na zahtev i instistiranje Kosova u okviru sporazuma o međugraničnoj saradnji IBM.

Na sastanku, predstavnici policije Kosova su izvestili da je završen projekat i da su počeli sa procedurama tendera i ugovaranja, dok su iz Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje potvrdili da su završili sa procedurama eksproprijacije i da sledi procedura nabavljanja odgovarajućih dozvola. Opština kamenica, koju je predstavljao podpredsednik, izvestila je da su završeni pravni vidovi ponude usluga u vezi sa funkcionisanjem ovog graničnog prelaza.

Inaguracija i početak radova se očekuju tokom septembra 2016-te godine. Važnost otvaranja graničnog prelaza Kapija Sfirca koja će povezati Kamenicu sa medveđom je velika, obzirom da se očekuje da će doprineti razvoju opštine Kamenica i Albancima Preševske Doline kao i da će skratiti putovanje Albanaca iz Medveđe za više od 80 km. Ovaj granični prelaz će funkcionisati prema modelu IBM-a za granične prelaze između dve države.

Na sastanku kojim je upravljala ministarka za dijalog, Edita tahiri, učestvovali su i Dren Zeka- glavni politički savetnik ministarke, Arben Čitaku, generalni sekretar MŽSPP, Šaban Guda, direktor pogranične policije, Fatmir Matoši, podpredsednik opštine Kamenica, Bekim Mehmetaj, načelnik za IBM u Carini Kosova i Haljilj Fejza i Bljerim Mustafaj iz Policije Kosova.

Last modified: 1 Qershor, 2016

Comments are closed.

×