Zyra e Kryeministrit

Premijera Kurtija primio Jozep Borel, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

29 Prill, 2021

 

Brisel, 29. april 2021

U okviru zvanične posete Briselu, premijera Republike Kosovo Albina Kurtija primio je Jozep Borrel, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, koji je istovremeno i potpredsednik Evropske komisije. Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim pitanjima, razvoju događaja u regionu i dijalogu između Kosova i Srbije.

Na ovom sastanku, u okviru prve posete inostranstvu, kosovska delegacija predvođena premijerom Kurtijem izrazila je posvećenost dubokim reformama u zemlji i evropskim integracijama. Premijer Kurti naglasio je potrebu da vladu Kosova podrži Evropska unija u sprovođenju svog programa u svim oblastima, uključujući napore za uspešnu borbu protiv pandemije COVID-19 i potrebu za obezbeđivanjem novih doza vakcina. Rekao je da Kosovo vidi Evropsku uniju, ne samo kao institucionalnu strukturu, već i kao istorijsku glavnu vrednost i progresivnu viziju budućnosti. Premijer Kurti ponovio je da je orijentacija Kosova ka EU i NATO-u jasna i da nema druge alternative.

Visoki predstavnik Borrel izrazio je zadovoljstvo zbog posete premijera Kurtija i zahvalio mu što je izabrao Brisel za prvu zvaničnu posetu, nakon stupanja na dužnost premijera. Čestitao mu je na snažnom mandatu i velikom poverenju koje je dobio od građana Republike Kosovo i poželeo mu je sa ovim mandatom i poverenjem da Kosovo približi Evropskoj uniji. Visoki predstavnik Borrel rekao je da Kosovo i njegova vlada mogu da računaju na podršku Evropske unije, koja je jedna od najvećih pristalica Kosova.

Last modified: 29 Prill, 2021

Comments are closed.

×