Zyra e Kryeministrit

Potpisan Sporazum o saradnji između Republike Kosovo i Crne Gore na rasvetljavanju sudbine nestalih lica

22 Tetor, 2015

Priština, 22. oktobar 2015

 
Predsednik Vladine Komisije za Nestala lica Republike Kosovo, Prenk Đetaj (Prenkë Gjetaj), dočekao je danas na sastanku predsednika Komisije za nestala lica Crne Gore, Dragana Đukanović.
Tokom sastanka razgovarali su o dosadašnjoj saradnji između dve komisije, o zajedničkom zalaganju na rasvetljavanju sudbine svih nestalih lica tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, tokom sastanka, dve delegacije su diskutovale o mogućnostima intenziviranja ove saradnje, kao i o daljoj koordinaciji u okviru regionalnih inicijativa, putem kojih će se identifikovati zajednički izazovi u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih lica.

Ovom prilikom, predsednik Vladine Komisije za Nestala lica Republike Kosovo, Prenk Đetaj (Prenkë Gjetaj), i predsednik Komisije za nestala lica Crne Gore, Dragan Đukanović, potpisali su Sporazum o saradnji na rasvetljavanju sudbine nestalih lica.
Nakon potpisivanja sporazuma, predsednik Vladine Komisije za Nestala lica Republike Kosovo, Prenk Đetaj (Prenkë Gjetaj), je na konferenciji za štampu istakao „Ovo je veoma važan korak u pravcu regionalne saradnje, i saradnje na rasvetljavanju sudbine nestalih lica. Mi smo zainteresovani da i sa drugim državama koje su pretrpele rat dokom 90-tih godina prošlog veka, potpišemo sporazum o saradnji. U ovom pravcu, već smo napravili prve kontakte sa Hrvatskom a interesuju nas i sve države koje su na direktan ili indirektan način bile uključene u proces u kojem je bilo nestalih lica. Na nivou bivše Jugoslavije, prema našim saznanjima, ima oko 10 hiljada nestalih lica, samo na Kosovu je evidentirano 1650 nestalih lica, kao posledica rata“.
Prema Đetaju (Gjetaj) ova saradnja će pomoći da se omogući pristup institucionalnoj razmeni podataka, evidentiranju nestalih lica, informacijama o lokacijama mogućih individualnih i masovnih grobnica,  započinjanju iskopavanja, ocenjivanju, ekshumaciji i saradnji sa porodicama, zato što je pravo da traže i znaju sudbinu svojih voljenih garantovano i međunarodnim konvencijama- istakao je Đetaj (Gjetaj).

Gjetaj je ovom prilikom ocenio spremnost Komisije iz Crne Gore, u okviru regionalne saradnje, i prema njemu „da će ovaj korak pozitivno uticati na ponudu saradnje i sa drugim zemljama, pre svega i sa Srbijom smo zainteresovani da imamo sporazum o saradnji između dve države po pitanju rasvetljavanja sudbine nestalih lica“.
Ovom prilikom, rekao je da glavni cilj će ostati rasvetljavanje sudbine svih nestalih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Sa njegove strane, predsednik Komisije za nestala lica Crne Gore, Dragan Đukanović, ocenio je da će ovaj sporazum uticati na regionalnu saradnju u smislu pronalaženja rešenja za ovo pitanje.
„Ono što je veoma važno, i što bih ja posebno naglasio, je da smo sa Vladinom Komisijom Republike Kosovo imali veoma dobru saradnju i da potpisivanjem ovog sporazuma, mogu da kažem u ime Komisije Vlade Republike Crne Gore, da će se nastaviti i u budućnosti na isti način, i da ćemo svi biti posvećeni krajnjem i humanom cilju, koji je u isto vreme i politički osetljiv, a to je rasvetljavanje sudbine nestalih lica na prostorima bivše Jugoslavije gde su se dogodili oružani sukobi“ izjavio je Đukanović.

Obojica su ocenila da je broj nestalih u celom regionu oko 10 hiljada osoba, prema tome, komisije će se zalagati za sastavljanje jedinstvenog spiska za celi region. Nakon potpisivanja sporazuma i konferencije za štampu, predsednici komisija položili su cveće na „Spomeniku nestalim licima“.

Tokom dana, dva predsednika vladinih komisija za nestala lica, imali su i jedan zajednički susret sa predstavnicima domađih i međunarodnih institucija, angažovanim u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih lica tokom rata na Kosovu.

 
 

Last modified: 22 Tetor, 2015

Comments are closed.

×