Zyra e Kryeministrit

Ministarka za dijalog Edita Tahiri se sastala sa bivšim ministrom spoljnih poslova Sudana

30 Janar, 2017

Priština, 29. januar 2017

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, se sastala sa bivšim ministrom spoljnih poslova Sudana, sada ambasador Sudana u OUN-a u Ženevi, Mustafa Osman Ismailom, kako bi razgovarali o mogućnosti priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Sudana. Sastanak je održan u Ženevi, u misiji Sudana pri OUN, u petak, 27. januara, 2017. Sastanku je prisustvovali i Amin Awad, direktor UNHCR-a za Bliski istok i Severnu Afriku i Dren Zeka, glavni politički savetnik ministarke Edita Tahiri.

Ministarka Edita Tahiri je razgovarala sa bivšim ministrom spoljnih poslova Sudana, g-dinom Ismailom o svim argumentima relevantnim za nezavisnost Kosova, tražeći od Sudana da po tom osnovu Sudan prizna državu Kosovo. Ministarka Tahiri je naglasila da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, a ta pravna činjenica je potvrđena od strane Međunarodnog suda pravde u 2010. godini, i da bi priznavanje države Kosova od strane Sudana bilo direktan doprinos ove zemlje miru i stabilnosti u regionu i Evropi. Ona je upoznala g.Ismailija sa progresom na Kosovu od proglašenje nezavisnosti pa na dalje ka jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova putem močnog priznavanja, članstva Kosova u važnim regionalnim i međunarodnim organizacijama, ulaskom u zvanični put članstva Kosova u Evropsku uniju preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Ona je posebno naglasila da su saveznici Sudana, kao što su Egipat i Turska priznali nezavisnost Kosova, zato i Sudan treba to da uradi.
Sa svoje strane, ambasador Ismaili, je rekao da su on i njegova zemlja sa interesovanjem pratili i nastavljaju da prate pozitivna zbivanja na Kosovu. On je naglasio da će o sadržaju sastanka odmah obavestiti Vladu Sudana, i proslediće odmah izveštaj Ministarstvu spoljnih poslova Sudana. On je takođe podstakao da  se uzajamni kontakti i posete nastave, rekavši da pozdravlja posetu delegacije sa Kosova Sudanu, u cilju povećanja razumevanja za pitanja koja su razmatrana. On je takođe istakao da je veliki broj nevladinih organizacija iz Sudana posle rata bilo angažovano na Kosovu da bi pomogli poboljšanju post-konfliktne situacije na Kosovu.

Dr. Mustafa Osmana Ismail je ranije bio savetnik predsednika Sudana i preko sedam godina ministar spoljnih poslova.

Last modified: 30 Janar, 2017

Comments are closed.

×