Zyra e Kryeministrit

Ministarka Tahiri otputovala u Brisel

7 Qershor, 2016

Priština, 7 juna  2016

Ministarka za dijalog u Vladi Republike Kosova, g-dja Edita Tahiri je otputovala  u Brisel, gde  će se  sastati  sa g-djom Angelina Eichhorst, direktorkom  za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku, u službi Evropske unije za inistrantsvo.
 
Na ovom sastanku će se razgovarati o blokadi  koju  Srbija čini  implementaciji  sporazuma o telekomu, odnosno , telefononskom  pozivnom broju za RepublikuKosovo,   osamastaljenju  KOSTT-aa (Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije na Kosovu) i revitalizaciji  mosta na reci Ibar u Mitrovici .
 
Ovi sporazumi su postignuti u okviru paketa sporazuma potpisanih u Briselu 25. avgusta 2015, ali njihovo  sprovodjenje je bilo  veomo ograničeno.

Srbija, osim što  nije  trebala  da spreči dobijanje  državnog  pozivnog  broja za Kosovo ona je  trebala  da prestane  sa njenim  protivljenjima  na odluke ENTSO-E o  prijemu   KOSTT-a  kao ravnopravnog  člana sa  ostalim zemljama. Takođe, krajem ovog meseca, u skladu sa sporazumom, Evropska unija treba  da završi  revitalizaciju mosta u  Mitrovici i otvori ga za vozila i pešake.
 
Ministarka  Edita Tahiri,  takođe će se sastati sa posrednikom EU za  gorenevedne sporazume i takođe će predvoditi delegaciju Kosova u okviru trilateralnog sastanka o  katastru  koji će se održati 8. juna 2016. godine.

Last modified: 7 Qershor, 2016

Comments are closed.

×