Zyra e Kryeministrit

Vlada usvaja odluke o sprovođenju „Programa ekonomskog oporavka”

12 Shkurt, 2021

 

Priština, 12. februar 2021.

Na zahtev premijera na dužnosti Republike Kosovo, Avdullaha Hotija, u skladu sa Pravilnikom o radu Vlade, održan je korespondentni/elektronski sastanak, 64. po redu, na kome su usvojene četiri odluke.

Prva odluka koju je Vlade usvojila na današnjem sastanku bila je o izdvajanju finansijskih sredstava za Kosovski fond za kreditne garancije. Milion petsto hiljada (1.500.000) evra je izdvojeno od strane Vlade Republike Kosovo za pokrivanje troškova tarife Fonda za kreditne garancije. Ova sredstva su dobijena iz „Programa ekonomskog oporavka”.

Druga odluka koju je kabinet Vlade usvojio na današnjem sastanku je bila oslobađanje studenata od školarine za upis letnjeg semestra u akademskoj 2020/21. godini. Potpuno oslobađanje od plaćanja takse za upis letnjeg semestra akademske 2020/21. godine će biti dostupno studentima bačelor studija u javnim ustanovama visokog obrazovanja u Republici Kosovo, koji do sada nisu bili korisnici postojećih šema oslobađanja po stupanju na snagu ove odluke. Oslobađanje od 50% od plaćanja tarife za letnji semestar akademske 2020/21 godine za studente master nivoa, koji nisu bili korisnici oslobađanja prema postojećim šemama.

Korisnici ovih oslobađanja će biti studenti iz Preševske doline i Crne Gore, koji studiraju u javnim ustanovama visokog obrazovanja u Republici Kosovo.

Za sprovođenje ove odluke su izdvojena sredstva u iznosu od tri miliona dvesta trideset dve hiljade (3.232.000) evra. Ova sredstva će nadoknaditi prihode javnih ustanova visokog obrazovanja na Kosovu. Ova sredstva će biti dobijena iz „Programa ekonomskog oporavka” i biće prebačena u Trezor u kategoriji troškova za subvencije i transfere.

Odlukom usvojenom na današnjem sastanku je izvršena izmena i dopuna Odluke Vlade br. 06/58 od 14. 1. 2021. godine. Ovom izmenom je preformulisana tačka 1.14. mera 14, koja propisuje da će u Ministarstvu ekonomije i zaštite životne sredine, u potprogramu Preduzetništvo, biti izdvojeno 8 miliona evra za subvencionisanje obnovljivih izvora energije. Dok se nakon tačke 1.16. dodaje tačka 1.17. mera 17, prema kojoj će sredstva u vrednosti od 8 miliona evra iz tačke 1.14. ostati neraspoređena za Program ekonomskog oporavka i će se izdvojiti po potrebi za pokrivanje zahteva prirode pandemije i ekonomskog oporavka.

Četvrta odluka usvojena na današnjem sastanku je bila izmena i dopuna Odluke Vlade br. 01/62 od 9. 2. 2021. godine. Izmenom i dopunom ove Odluke, se razjašnjava da će sredstva za sprovođenje Odluke o izdvajanju sredstava Udruženju ratnih vojnih invalida OVK za pokrivanje troškova za hitne potrebe za proteze invalida OVK, obezbediće se iz potprograma nepredviđenih troškova u kategoriji Rezerve i isti se prenose u potprogram ratnih vojnih invalida – kategorija troškova i transfera i odatle u Udruženje ratnih vojnih invalida OVK.

Last modified: 12 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×