Zyra e Kryeministrit

Vlada usvaja niz odluka na svom 52. sastanku

24 Dhjetor, 2020

Priština, 24. decembra 2020.

Vlada Republike Kosovo, koju upravlja premijer Avdullah Hoti, u skladu sa Pravilnikom o radu Vlade, održala je elektronski sastanak, na kome je razmotrila i usvojila nekoliko odluka u oblasti ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Prva odluka koja je na današnjem sastanku usvojena od strane kabineta Vlade bila je Odluka o izmeni i dopuni Odluke Vlade Republike Kosovo br. 09/50 od 21.12.2020. godine. Prema izmenama i dopunama ove Odluke, sredstva dodeljena za izgradnju nove zgrade uprave opštine Lipljan, u iznosu od 543 hiljade 347 evra, vraćaju se u budžet Ministarstva lokalne samouprave. Takođe prema ovoj Odluci ova sredstva se prenose u Ministarstvu kulture, omladine i sporta i u Ministarstvu odbrane.

U nastavku razmotrena je i usvojena Odluka o dodeli dodatnih sredstava na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova/ Policije Kosova, radi nadoknade dodatnog terenskog angažovanja policijskih službenika direktno izloženih pandemiji COVID-19. Prema Odluci za aktivne policijske službenike, biće dodeljena finansijska sredstva u iznosu od 1 milion 598 hiljada 100 evra. Ova dodatna sredstva dodeljuju se za 6 hiljada 124 policijskih službenika, po 100 evra mesečno za period oktobar, novembar i decembar. Isplata ovog dodataka vršiće se sa platom decembra meseca 2020. godine, preko platnog sistema.

Od strane Vlade Kosova usvojena je i Odluka o izmeni i dopuni Odluke Vlade 12/26 od 21.08.2020. godine. Prema ovoj Odluci gđa. Hykmete Bajrami iz Ministarstva finansija, kao članica Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje, zamenjuje se od g. Ermal Lubishtani.

Kabinet Vlade je razmotrio i usvojio Odluku o usvajanju procene nacionalnog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma na Kosovu. Odluka obavezuje Ministarstvo finansija da objavi i distribuira nacionalnu procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma na Kosovu. U slučaju neobjavljivanja, Ministarstvo finansija je dužno da objavi rezime procene i spisak potrebnih mera koje treba preduzeti.

Vlada je takođe razmotrila preporučeni akcioni plan za poboljšanje sistema za sprečavanje pranja novca/ finansiranja terorizma. Ovom odlukom, koja je proistekla iz preporuka za poboljšanje sistema za sprečavanje pranja novca/ finansiranja terorizma, Finansijskoj obaveštajnoj jedinici Republike Kosovo dat joj je zadatak da prati sprovođenje preporuka Izveštaja o proceni kako bi se omogućio pregled efikasnosti nacionalnog sistema u skladu sa okolnostima prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i borbi protiv finansiranja terorizma.

Na današnjem sastanku razmotrena je i usvojena Odluka o ovlašćenju prenosa sredstava od pozajmljenih sredstava Međunarodne asocijacije za razvoj, dodeljena Programu ekonomskog oporavka. Odluka usvojena od Vlade ovlašćuje prenos 21 miliona i 510 miliona evra iz pozajmljenih sredstava Međunarodne asocijacije za razvoj, dodeljena za Program ekonomskog oporavka. Ova sredstva se prenose kod Kosovskog fonda za kreditnu garanciju.

Nakon razmatranja, kabinet Vlade je usvojio zahtev Ministarstva kulture, omladine i sporta za eksproprijaciju 121 umetničkih dela savremenih autora, koja se nalaze u objekat Grand hotela koji je pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju. Ova umetnička dela biće prebačena u Nacionalnu galeriju Kosova koja će se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu.

Vlada je na današnjem sastanku takođe usvojila Odluku o delimičnom ukidanju Administrativnog uputstva Ministarstva trgovine i industrije- br. 06/2019 o tehničkim uslovima za uvoz, skladištenje, veleprodaju, maloprodaju naftnih goriva i čišćenje rezervoara. Prema odluci, član 6. Administrativnog uputstva se ukida. Sa naslova Administrativnog uputstva takođe se briše reč „i čišćenje rezervoara“.

I Administrativno uputstvo Ministarstva trgovine i industrije – br. 11/2020 o utvrđivanju uslova i kriterijuma za subjekte koji se bave trgovinom duvanom i njegovim proizvodima, današnjom odlukom je delimično ukinuto. Prema odluci usvojenu od kabineta Vlade, ukinut je član 15. Administrativnog uputstva Ministarstva trgovine i industrije – br. 11/2020 o utvrđivanju uslova i kriterijuma za subjekte koji se bave trgovinom duvanom i njegovim proizvodima, kao i član 3. Administrativnog uputstva Ministarstva trgovine i industrije – br. 16/2020 o izmenama i dopunama Administrativnog uputstva Ministarstva trgovine i industrije – br. 11/2020 o utvrđivanju uslova i kriterijuma za subjekte koji se bave trgovinom duvanom i njegovim proizvodima. Odluka obavezuje Ministarstvo trgovine i industrije da izmeni i dopuni administrativna uputstva. Do donošenja Administrativnog uputstva o izmenama i dopunama Administrativnog uputstva o utvrđivanju uslova i kriterijuma za subjekte koji se bave trgovinom duvanom i njegovim proizvodima, subjekti koji se bave trgovinom duvanom oslobođeni su od plaćanja takse za licenciranje.

Vlada Republike Kosovo prosledila je Skupštini Republike Kosovo kandidate za izbor četiri (4) člana Odbora Nezavisne komisije za rudnike i minerale. Na preporučenoj spisku su ovi kandidati:
1. Festim Kutllovci
2. Ibrahim Krasniqi
3. Skender Sallahu
4. Hasan Fejzullahu
5. Muharem Sejdiu
6. Xhavit Rraci
7. Basri Kokolli
8. Sali Mulaj
9. Burim Fetaj
10. Ibush Luzha
11. Bujar Hasimi
12. Kreshnik Rugova.

Skupštini Republike Kosovo su prosleđena i imena kandidata za predsednika Odbora Regulatornog ureda za energiju:
1. Vehbi Safiu
2. Luan Morina
3. Bekim Jakupi

Vlada je na današnjem sastanku preko interneta izdvojila 105 hiljada evra za deset (10) NVO-a licencirana kao prihvatilišta koje pružaju usluge za zaštitu dece, za smeštaj žrtava porodičnog nasilja i žrtava trgovine ljudima. Za potrošnju ovih sredstava, prihvatilišta/ NVO-i su dužni da predaju narativne i finansijske izveštaje u Odeljenju za socijalne i porodične politike i u Odseku za budžet i finansije u Ministarstvu rada i socijalne zaštite.

Last modified: 24 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×