Zyra e Kryeministrit

Vlada Republike Kosovo usvojila Krivični zakon Republike Kosovo

13 Prill, 2018

41. Sednica Vlade

Priština, 13. april 2018

Nacrt krivičnog zakona Republike kosovo je usvojen na današnjoj sednici Vlade Republike Kosovo.
Ovaj Nacrt zakona je zasnovan na tri osnovna principa: vladavina zakona i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala; rad nezavisnih organa na sprovođenju zakona; i zaštita i unapređivanje ljudskih prava.

Izmene i dopune Krivičnog zakona Republike Kosovo imaju za cilj unapređivanje sprovođenja zakona, jačanje nezavisnih institucija u borbi protiv kriminala i direktan i efikasan pristup pravosudnom sistemu svim građanima, bez razlike.
Novi zakon se bavi sa tri šire teme:

• Mere protiv organizovanog kriminala i korupcije;
• Mere za unapređenje i zaštitu ljudskih prava; i
• Mere protiv terorizma i prevencije istog.
Kazne za krivična dela korupcije su pojačane i predložene su nove izmene koje zabranjuju licima koja su bila optužena za korupciju da obavljaju dužnosti i funkcije u službi javne administracije u vremenskom roku od 10 godina od objavljivanja krivične presude.

Treba napomenuti da je na izradi ovog Krivičnog zakona bilo angažovano 180 članova tematskih grupa i podgrupa, koje su bile sastavljene od predstavnika civilnog društva, medija, međunarodnih institucija, i radili su na izmeni i dopuni 100 članova Krivičnog zakona Republike Kosovo.

Premijer je ocenio da je dan usvajanja ovog Nacrta zakona dan uspeha, jer se isti fokusira na jačanje reda i zakona, kao i borbe protiv svih oblika kriminala u našoj zemlji.

Odlukom usvojenom na današnjoj sednici Vlade načinjena je dopuna Odbora direktora Regionalnog javnog vodovodnog preduzeća „Priština“ sa jednim članom sa spiska kandidata izabranih za članove ovog odbora.

Kabinet Vlade je usvojio i odluku o objavljivanju od posebnoj javnog značaja nepokretne imovine predodređene za realizaciju projekta „Izgradnja rezidencionalnog kompleksa Vlade“, u katastarskim zonama Priština i Gračanica.

Ministar Finansija je informisao kabinet Vlade o finansijskoj situaciji i razvojnim projektima Vlade. U svojoj prezentaciji, ministar Bedri Hamza je spomenuo makroekonomske razvojne pokazatelje i trendove njihovog razvoja, koji su od velike važnosti za razvoj zemlje. On je naglasio potrebu za finansijskom disciplinom kako bi se očuvali pozitivni trendovi razvoja na Kosovu, ali i istakao izazove koje ti razvoji predstavljaju.

Last modified: 13 Prill, 2018

Comments are closed.

×