Zyra e Kryeministrit

Vlada po prvi put nudi rešenja za probleme opština

6 Korrik, 2018

Priština, 6. jul 2018.

Pružanje podrške razvoju opština je u fokusu Vlade Kosova. Mnogim problemima koji decenijama, zbog nedostatka političke volje, nisu tretirani, sada se pruža rešenje. Slučaj Urbanističkog plana Prizrena, zahtev Gnjilana za prostorom za groblje, Ekonomska zona u Orahovcu, zahtevi Glogovca i Skenderaja, posebna američka ekonomska zona u Đakovici, samo su neki od poslova tokom ovih 8 meseci koje je pokrenula Vlada kako bi pomogla razvoj opština.

Ovo je bila konstatacija premijera Ramush Haradinaj, na drugom konsultativnom sastanku između Vlade i Opština, gde je razgovarano o jačanju saradnje Vlada – Opština u 2019. godini, kao i o Zakonu o davanju na korišćenje i razmenu nepokretne imovine opština. Ovo je nastavak održavanja zajedničkih konsultativnih sastanaka Vlada – Opština, čiji je cilj uključivanje svih aktera kako bi se tretirale teme od interesa i koji se po prvi put organizuje u ovakvom formatu na Kosovu.

Premijer Haradinaj zatražio je od predsednika opština veću posvećenost i zalaganje u pružanju usluga građanima, ali i u prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju, nudeći bezrezervnu podršku vlade u tom pravcu.

“Imamo dve zajedničke teme, jedna koja je još uvek povezana sa imovinom, sa mogućnošću da opštine poseduju imovine kako bi radile za javni interes, za interes javnih projekata, ali takođe i za interes ekonomskog razvoja, ekonomskih zona, industrijskih zona”, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da rade na stvaranju dobre zakonske osnove.

Dalje, premijer Haradinaj je izrazio posvećenost i zalaganje Vlade Kosova za ispunjavanje svih obaveza koje ima u funkciji stvaranja preduslova za ekonomski razvoj kosovskih opština.

“Druga tema se uglavnom odnosi na finansiranje i finansijsku podršku vaših projekata, sa legitimnim budžetskim zahtevima, od kojih jedan deo se zajednički finansiraju između opština i nacionalne vlade, ali takođe smo razgovarali i o projektima koji zahtevaju pomoć međunarodnih monetarnih institucija, bilo da se radi o mekim kreditima za otpadne vode ili za projekte slične prirode, pa sve do EBRD-a”, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da se ova tema pažljivo razmatra.

Ministar administracije lokalne samouprave, Ivan Todosijević, rekao je da ministarstvo kojim on upravlja je podržala sve inicijative opština a svaki njihov zahtev je razmotren i rešen.

Nacionalni koordinator za državne reforme, Besnik Tahiri, rekao je da je dobra vest usvajanje Nacrta zakona o davanju na korišćenje i razmenu nepokretne imovine opština, koji je veoma važan za ekonomski razvoj opština.

“Nedostatak nacrta zakona bila je velika prepreka za ekonomski razvoj i moj zahtev je da se ovaj nacrt zakona što pre prosledi Skupštini kao bi se ovaj proces deblokirao”, rekao je Tahiri.

Na ovom sastanku predsednici opština su uputili mnogobrojne zahteve, mnoga problematična pitanja, koje će vlada nastojati da reši.

Predsednici opština pozdravili su usvajanje u Vladi Nacrta zakona o davanju na korišćenje i razmenu nepokretne imovine opštine, koji je predstavljao prepreku ekonomskom razvoju ne samo opština, već i prepreku za sveobuhvatni ekonomski razvoj Kosova.

Nakon prvog sastanka na kom su identifikovani izazovi i problemi sa kojima se suočavaju predsednici opština, ovo je drugi konsultativni sastanak između centralnog i lokalnog nivoa u cilju nastavka napora za daljim jačanjem komunikacije i saradnje u službi jačanja uloge opština.

Last modified: 6 Korrik, 2018

Comments are closed.

×