Zyra e Kryeministrit

Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona o platama

3 Shtator, 2018

 

63. sastanak Vlade

Priština, 3. septembar 2018. godine

Tri nacrta projekata koji su već identifikovana kao važna za proces reforme javne uprave, dobila su odobrenje od strane vladinog kabineta na današnjem sastanku. Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, Nacrt zakona o javnim službenicima i Nacrt zakona o organizovanju državne uprave i nezavisnih agencija, pripremljeni su već duže vreme od strane eksperata i očekuje se da će regulisati funkcionisanje i organizovanje javne uprave na Kosovu.

– Nacrt zakona o platama u javnom sektoru određuje platni sistem i sistem nagrađivanja javnih službenika i funkcionera, koji se plaćaju od strane državnog budžeta i pravila za određivanje plata radnika javnih preduzeća na Kosovu.

– Nacrt zakona o javnim službenicima stvara pravni okvir za zapošljavanje javnih službenika u institucijama Republike Kosovo, na osnovu usluga, moralnog integriteta, nepristrasnosti i doslednosti.

– Nacrt zakona o organizovanju i funkcionisanju državne uprave i nezavisnih agencija određuje pravila organizovanja i funkcionisanju institucija državne uprave i stvaranje jednog pravnog koherentnog okvira za osnivanje i učinak državnih institucija i nezavisnih agencija osnovanih od strane Skupštine Opštine.
Premijer je ovo procenio kao uspeh Kosova i ispunjavanje Agende za evropske reforme. Kosovo će imati zakon koji reguliše plaćanje svih javnih službenika.

Vlada Republike Kosovo je imenovala pregovarački tim u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije. U ovom dijalogu, Vlada Republike Kosovo će biti zastupljena ovim pregovaračkim timom:

1. Fatmir LIMAJ – Predsedavajući;
2. Enver HOXHAJ – Zamenik predsedavajućeg;
3. Behxhet PACOLLI, član;
4. Dardan GASHI, član;
5. Mahir YAGCILAR, član.
6. Avni ARIFI, član;
Takođe, u ovom timu se nalaze rezervisana mesta za predstavnike opozicije:
1. Predstavnik iz LDK-a;
2. Predstavnik iz VV-a;
3. Predstavnik iz PSD-a;
4. Eksperta iz Civilnog društva.

Premijer je ocenio da e ovo politički reprezentativni tim vladajuće koalicije i jedan tim koji će predstavljati vladine odgovornosti.
Ova odluka Vlade će se proslediti Skupštini Republike Kosovo na usvajanje. U vezi sa time, premijer je reka o da će od Skupštine zatražiti hitnu sednicu za diskutovanje i usvajanje tima i pregovaračke platforme Kosova u dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o Kosovskoj agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine je dobio usvajanje Vlade na današnjem sastanku. Nacrt zakona je izrađen sa ciljem adresiranja nalaza od strane Ombudsmana kao i ispunjavanje obaveza koja proizilaze iz Nacionalne strategije o imovinskim pravima za adresiranje neformalnosti širokih razmera.

Na današnjem sastanku, Vlada Republike Kosovo, u skladu sa zaključcima Skupštine Republike Kosovo je dala mišljenje o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o službenim praznicima i Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku. Za Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o službenim praznicima mišljenje je Vlade da Nacrt zakona treba da jasno odredi službene praznike, dok za Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku navodi se da su predlozi nepotrebni u ovoj fazi.
Odlukom koju je odobrila Vlada Kosova, sa po hiljadu evra finansijski je podržano 25 porodičnih udruženja nestalih lica. Podrška je namenjena aktivnostima ovih udruženja u obeležavanju posebnih dana i njihovom funkcionisanju. Dok, 20 hiljada i 400 evra je dodeljeno za rehabilitaciju lica sa ograničenim sposobnostima.

Vlada je diskutovala i usvojila Plan rada Kancelarije nacionalnog koordinatora za kulturu, omladinu i sport za period jul 2018 – jun 2019. godine. Plan je dizajniran sa fokusom na sprovođenje projekata predviđanih Nacionalnim programom za omladinu. Program podržava tri glavna programa, a to su: takmičenje u znanju; takmičenje u kreativnosti i takmičenje u sportu.
Vlada Kosova je dala odobrenje Nacrtu zakona za ratifikaciju sporazuma o finansiranju između Republike Kosovo i Međunarodne razvojne asocijacije za projekat digitalne ekonomije Kosova i dodeljeno je 200 hiljada evra za aktivnosti i potrebe sprovođenja Nacionalnog programa za omladinu za 2018. godinu.

U cilju realizacije javnog interesa kroz eksproprijaciju nepokretne imovine Vladinog kabineta koji je odobrio odluke:
– Konačnu odluku za eksproprijaciju imovine koja je pogođena realizacijom projekta za pretvaranje kuće u Muzej „Ukshin Hoti“ u Velikoj Kruši.
– Preliminarnu odluku za eksproprijaciju nepokretne imovine koja je pogođena realizacijom projekta „Posebna američka ekonomska zona“ u opštini Đakovica.
– Preliminarnu odluku za eksproprijaciju za javni interes nepokretne imovine poslovnog objekta, bivša Apoteka grada Prištine, za potrebe smeštaja državnih institucija Republike Kosovo;
– Odluku za dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju nepokretne imovine koja je pogođena izgradnjom Autoputa Priština – Elez Han, u katastarskim zonama opština Gračanica, Lipljane, Uroševac, Kačanik i Elez Han.
– Odluku za dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju za javni interes imovine koja je pogođena obavljanjem rudarske aktivnosti od strane Kompanije BISEK-d.o.o iz Poljske, u katastarskim zonama Dubovac i Galica opštine Vučitrn.

Vladin kabinet je na današnjem sastanku usvojio Koncept dokument o državnom dugu koji je analizirao trenutnu situaciju u ovoj oblasti i preporučio je pripremanje novog zakona o državnom dugu koji će jasno odrediti procedure, institucije i ovlašćenja odgovornih institucija, podelu odgovornosti i koji obezbeđuje centralnom nivou kontrolu kvaliteta i neophodnog upravljanja državnim dugom.

Vlada je usvojila i Koncept dokument za oblast pravne međunarodne saradnje u civilnim pitanjima.
Ministar javne uprave, Mahir Yagcilar, je predstavio zahteve za izuzimanje iz procedura Zakona o javnim nabavkama za osiguranje opreme za potrebe Obaveštajne agencije Kosova i opreme za Agencije za informaciono društvo za kibernetičku bezbednost u institucijama Republike Kosovo.

Ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Lluka, je obavestio kabinet o procesu realizacije projekta za izgradnju nove termoelektrane „Kosova e Re“.
Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, Shyqiri Bytyqi, je predložio dodelu finansijskih sredstava u iznosu od 100 hiljada evra instituciji za obrazovanje učenika sa visokim stepenom inteligencije, Institutu ATOM, predlog koji je usvojen od strane Vlade

 

Last modified: 3 Shtator, 2018

Comments are closed.

×