Zyra e Kryeministrit

Vlada Kosova je razmatrala tromesečni izveštaj budžeta 2018. godine i usvojila Srednjoročni okvir rashoda 2019-2021

27 Prill, 2018

 

44. sednica Vlade
Priština, 27. april 2018.

Prva odluka usvojena na današnjoj sednici Vlade Republike Kosovo je bila usvajanje Koncept dokumenta za Posebnu komoru Vrhovnog suda. Posebna komora funkcioniše u okviru Vrhovnog suda i bavi se isključivo pitanjima vezanim za Kosovsku agenciju za privatizaciju. Prema sadašnjem pravnom okviru, ovaj sud sudi u većima sastavljenim od lokalnih i međunarodnih sudija, ovi poslednji imenovani od strane EULEX-a. Zbog mešovitog sastava sudija predviđenog Zakonom Posebne komore, po prestanku mandata međunarodnih sudija 14. juna 2018. godine rad u ovom sudu će se u potpunosti paralizovati. Stoga, jedan od glavnih razloga za izradu ovog Koncept dokumenta jeste da razmotri opcije i da preporuči opciju koja garantuje kontinuitet rada i istovremeno omogućava poboljšanje otežane situacije u ovom sudu.

Odlukom koju je danas usvojio kabinet vlade, Državno pravobranilaštvo je ovlašćeno da prenese registrovane predmete i da delegira ovlašćenja zastupanja u imovinsko-pravnim, administrativnim i arbitražnim sporovima, javnim vlastima za koje Ministarstvo pravde ima pravo ovlašćenja, ali ne i obavezu zastupanja u sudovima i drugim organima. Svrha odluke je funkcionalizacija i ublažavanje opterećenja Državnog pravobranilaštva i pružanje adekvatnog i profesionalnog zastupanja interesa javnih vlasti. Ovaj organ trenutno se suočava sa ogromnim brojem predmeta (19630 predmeta) i ima osoblje od 7 advokata. Prema jednom jednostavnom proračunu, jedan advokat iz ove kancelarije zadužen je za 2804 predmeta, broj koji je van svakog razumnog ljudskog i profesionalnog kapaciteta, što nesumnjivo utiče i na kvalitet zastupanja.

Vlada Kosova imenovala je Nehata Thaçija za generalnog direktora Kosovske popravne službe.

Vlada je odobrila Koncept dokument o tretiranju pravnog okvira oporezivanja i procedura u delokrugu Poreske administracije Kosova. U Koncept dokumentu je analizirana potreba za pregledom svih zakona po vrstama poreza i Zakona o poreskoj administraciji i procedurama. Tokom pregleda došlo je do neslaganja rokova između zakona dok u suštinskom aspektu su identifikovane tokom sprovođenja procedura od strane poreskih obveznika i prepreke koje su uočene u praksi. Nedostatke su takođe identifikovale institucije izvan PAK-a i sprovođenje zahteva PAK-a za primenu zakona, kao što je Policija Kosova, itd.

Na današnjem sastanku odobren je tromesečni izveštaj o budžetu 2018. Izveštaj sadrži sažetak prihoda i rashoda prvog tromesečja ove godine, kao i sažetu analizu perioda. U ovom periodu, prema izveštaju, registrovani su ukupni prihodi u iznosu od 408,52 miliona evra, dok su rashodi 413,47 miliona evra. U izveštaju se navodi da je trend budžetskih prihoda i rashoda tokom ovog perioda bio unutar planiranih granica.

Kabinet vlade je odobrio Srednjoročni okvir rashoda 2019-2021. Odobreni okvir će biti prosleđen u Skupštini Republike Kosova. Ovaj Srednjoročni okvir rashoda odražava strateške prioritete Vlade. Ekonomski rast u ovom periodu je projektovan da bude od 5 do 5,3 odsto, a budžetski prihodi će zabeležiti rast od 18,9 odsto. Rashodi tokom ovog vremena će zabeležiti porast za 19,3 odsto.

Vlada je takođe odobrila Program državnog duga 2019-20121. I ovaj dokument će biti prosleđen u Skupštini Republike Kosova za informaciju. Kosovo ima relativno nizak nivo državnog duga. Sa stopom od 16,63 BDP-a, rast duga je unutar zakonskih ograničenja i u poređenju sa zemljama regiona, Kosovo stoji dobro.

Sa odobrenom odlukom o izmeni Odluke Vlade 10/141, ministarka za evropske integracije je imenovana za Nacionalnog koordinatora za donacije, IPA, TAIEX i druge programe koje pružaju donacije za Republiku Kosovo.

Vlada Kosova je, na predlog premijera Ramush Haradinaj, izdvojila je finansijska sredstva u vrednosti od 40 hiljada evra za podršku projektima u korist hrvatske zajednice na Kosovu.

Last modified: 27 Prill, 2018

Comments are closed.

×