Zyra e Kryeministrit

Vlada Kosova je izdvojila 1 milion 100 hiljada evra za opštinu Suva Reka, za saniranje štete od poplava

22 Gusht, 2018

 

Priština, 22. avgust 2018.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici, 61-oj po redu, usvojila odluku da se izdvoji 1 milion 100 hiljada evra za podršku opštini Suva Reka da bi se suočila sa posledicama izazvane poplavama pre nekoliko dana u ovoj opštini. Sredstva će se koristiti u kategoriju javnih komunalnih usluga, putne infrastrukture i subvencija i transfera opštine Suva Reka.

Na današnjoj sednici je odobren zahtev opštine Đakovica za dodelu sredstava u iznosu od 500 hiljada evra za podršku u implementaciji projekta “Rehabilitacija otpadnih i atmosferskih voda ” u ovoj opštini.
I opština Dečani je dobila finansijsku podršku u iznosu od 84.860 evra za realizaciju novog projekta “Renoviranje stambenog objekta za zajednice”.

Vlada Republike Kosovo je na današnjoj sednici obaveštena o dešavanjima u procesu rešavanja statusa vatrogasaca u Republici Kosovo. U informaciji se navodi da su evidentirane mere koje moraju preduzeti institucije da bi završile ovaj proces: Koncept dokument o finansijama lokalne samouprave, adresiranju finansijskih zahteva vatrogasaca u budžetu za 2019.godinu, izravnavanje plata za vatrogasce, besplatno zdravstvo osiguranje za vatrogasce , dodaci za opasnost na radu, naknade za rad u danima državnih praznika, prekovremeni rad i rad u noćnim smenama, i obezbeđivanje odgovarajuće opreme za posao.

Vlada je odobrila nacrt zakona o porezu na lični dohodak građana, koji tretira nametanje sistema poreza na lični dohodak u Republici Kosovo. Takođe je usvojila i Nacrt zakona o porezu na prihod korporacija, koji se bavi uspostavljanjem poreskog sistema na prihod korporacija u Republici Kosovo.

Vladin kabinet je na današnjoj sednici usvojio odluku o jednokratnoj naknadi za bivše poslanike, koji su sertifikovali mandat delegata na sednici Skupštine Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo 4. decembra 1989. godine, koji su učestvovali na sednici Skupštine 2. jula 1990. godine i 7. septembra 1990. godine i učestvovali u Skupštini do datuma maja 24, 1992.
Prema odluci, 300 hiljada evra će biti proporcionalno poodeljeno na stotinu ijedanaest delegata prema registru objavljenom u Službenom listu Socijalističke Pokrajine Kosovo, br.21, 3. jula, 1990.

Vlada je usvojila niz konačnih, preliminarnih odluka i odluka za dalje razmatranje eksproprijacije nepokretnosti za javni interes. Konačna odluka o eksproprijaciji nepokretne imovine je odobrena zanepokretnosti koje su predmet izgradnje nacionalnog puta Priština-Peć

Dok je usvojena preliminarna odluka za eksproprijaciju nepokretne imovine bivše Radio-televizije Priština, u cilju realizacije projekta za izgradnju sportskog igrališta “sintetički stadion” za potrebe građana Glogovac. Takođe, je odobrena preliminarna odluka za eksproprijaciju imovine koja je predmet izgradnje autoputa Priština-Elez Han. Usvojene su i odluke o daljem razmatranju eksproprijacije imovine, objekata za potrebe smeštaja državnih institucija Republike Kosovo i eksproprijacija nepokretnosti u opštini Glogovac za realizaciju projekata od javnog interesa u ovoj opštini.

Saglasnost Vlade Republike Kosovo je dobio i koncept dokument za lične karte u cilju regulisanja rasta nivoa sigurnosti dokumenata i povećanja efikasnosti usluga javne uprave prema građanima, koncept dokument o regionalnom razvoju, koji analizira izazove, probleme i regionalne razvojne zastoje u Republici Kosovo, koncept dokument za inovacije i preduzetništvo, koji reguliše funkcionisanje ovih područja na Kosovu i koncept dokument za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji analizira situaciju i preporučuje regulisanje obrazovanja dece uzrasta do 6 godina.

Sa današnjim usvajanjem odluke za izmenu i dopunu odluke Vlade Republike Kosovo da se odobre smernice za politiku iz zaključaka zajedničkog ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije i Zapadnog Balkana i Turske. Sa promenom odluke izmenjene su i odredbe koje se odnose na ulogu Centralne banke Kosova u ovom procesu.
Vladin kabinet je usvojio odluku o osnivanju Komisije za kontrolu prometa strateške robe, u sledećem sastavu:
1. Arton Muqaj/ MTI – predsedavajući;
2. Behram Mazreku/ MTI – zamenik predsedavajućeg;
3. Brahim Kokollari/ MFSK – član;
4. Nazmi Zogaj/ MFSK – zamenik člana;
5. Bujar Haxhidauti/ Dogana e Kosovës – član;
6. Bujar Pefqeli/ Dogana e Kosovës – zamenik člana;
7. Mensur Hoti/ MPB – član;
8. Driton Ademi/ MPB – zamenik člana;
9. Berat Jashari/ MPJ – član;
10. Petrit Prekazi/ MPJ – zamenik člana.
Vlada Republike Kosovo je na današnjoj sednici usvojila predlog Ministarstva za lokalnu samoupravu da se povuče iz procesa privatizacije i vrati u opštinskom vlasništvu kako bi se postigao javni interes za realizaciju projekata groblja, gradsko groblje , gradskog stadiona i ekonomske zona u opštini Kačanik.

Uz odluku koja je danas odobrena delimično je poništena odluka o eksproprijaciji imovine koja je predmet izgradnje autoputa Priština- Elez Han, u katastarskim oblastima Stari Kačanik i Gjurgjidel u opštini Kačanik.
Usvojena je odluka da se odobri inicijativu za zaključivanje međunarodnog ugovora između Republike Kosovo, koju zastupa Ministarstvo finansija i Evropske investicione banke za “podršku i primenjivosti i usluge usklađenosti za projekat puta Kievo-Peć ”

Odobrenje vlade u principu je takođe dobila inicijative za sporazum o nemačkim ratnim grobnicama u republici Kosovo između Kosova i Nemačke. Sporazum ima za cilj da reguliše očuvanje i održavanje u skladu sa humanitarnim pravom nemačkih ratnih grobnica koje se nalaze na teritoriji Republike Kosovo. “Nemački mrtvi iz rata “, u skladu sa sporazumom smatraju se pripadnici nemačkih oružanih snaga i lica nemačkog državljanstva koji su poginuli u ratu 1914-1918 ili 1939-1945 rata.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja je obavestio kabinet sa radom Radne grupe za čišćenje Kosova, koja je održala dva sastanka i identifikovala mere i aktivnosti za realizaciju projekta koji je premijer Haradinaj ocenio kao jednu od aktivnosti važno za životnu sredinu na Kosovu.

Vlada je imenovala Naima Bardičija na položaj generalnog sekretara Ministarstva zdravlja za period od tri godine.

Last modified: 22 Gusht, 2018

Comments are closed.

×