Zyra e Kryeministrit

Vlada Kosova i ContourGlobal izabrali moguće ponuđače   EPC-a za izgradnju Termoelektrane  “Kosova e Re”

4 Shtator, 2018

 

Prishtinë, 3 shtator 2018

 

Vlada Kosova i ContourGlobal i Vlada zajednički saopštavaju rezultate procesa početne selekcije kako bi se obezbedilo ugovoranje o inženjeringu , projektovanju, izgradnji i održavanju Projekta termolektrane  “Kosova e Re”.

 

Nakon objavljivanja procesa početne selekcije u junu, šest prijava je primljeno i ocenjeno od ContourGlobal, čije rezultate je potom priznala Vlada Kosova. Nakon proces procene došlo se do zaključka da je četiri od šest aplikanata predkvalifikovana, a koji su ispunili visoke tehničke i finansijske kriterijume, i obezbedili dokumente finansiranja od finansijskih institucija.

 

Predkvalifikovani ponuđači za EPK su: 1. CMEC; 2. Jedan konzorcijuma koji čine Enka, Mitsubishi Hitachi Power Sistems i tecnicas Reunidas ; 3. Jedan konzorcijum General Electric kompanija ; i 4. Hyundai. Ovi ponuđači takođe takože su ponudili snabdevanje opremom od Doosan, General Electric, IHI, Mitsubishi Hitachi PoWer Sistems, Rafako, Siemens i Toshiba, kao i dugoročen usluge održavanja od Alstom Power; General Electric; KEPCO; konzorcijum KEPS, HPS i OES; i konzorcijum Mitsubishi Hitachi Power Systems, ENKA i Tecnicas Reunidas. Sada je toku uvođenje procesa RFP.

 

 

Zadovoljni smo što smo privukli najveće graditelje elektrana u svetu za termoelektrane “Kosova e Re”. Termoelektrana će u velikoj meri poboljšati snabdevanje ektričnom energijom,  obezbediti čistiju energiju i promovisati ekonomski razvoj na Kosovu, čime postaje instrument perspektive snažnog razvoj za privredu naše zemlje. Vlada Kosova ContourGlobal se zalažu da početak izgradnje termoelektrane “Kosova e Re”, budu u prvoj polovini 2019. godine rekao je premijer Kosova Ramush Haradinaj.

 

Joseph Brandt, osnivač i direktor ContourGlobal, rekao da je  “Kosova e Re” od presudnog značaja za buduće snabdevanje energijom na Kosovu i mi smo zadovoljni što smo dobili predkvalifikacione ponude i predloge za finansiranje od najvećih i najuglednijih izvođača za EPC na globalnom nivou .

 

Ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka je ranije istakao   da je Vlada prepoznala potrebu za dodatnim energetskim kapacitetima za rešavanje dugoročnih problema pouzdanog snabdevanja na Kosovu i da se obezbedi neophodna električna energija za zemlju. Kao deo ove strategije, termolektrana  “Kosova e Re” će zameniti sadašnje zastarele jedinice termolektrane  “Kosovo A”.

 

 

Termoelektrana “Kosova e Re” označava istorijsku prekretnicu za ekonomiju Republike Kosova i predstaviće najveću direktnu stranu investiciju u zemlji. Ovo će poboljšati stabilnost snabdevanja eketričnom energijom  okonačavajući gubitke od 415 miliona dolara godišnje, nastalih nestabilnim snabdevanjem energijom na Kosovu.

 

Nova termolektrana će se odraziti u velikoj meri na poboljšanje kvaliteta vazduha smanjenjem emisije največih zagađivača i doprineće poboljšanju zdravlja ljudi koji žive i rade u tom regionu. Emisija prašine će biti smanjena za 93%, dok će SOx i NOx biti smanjeni za 85%, odnosno 93%, smanjenjem a emisije CO2 za 38%.

 

 

Last modified: 4 Shtator, 2018

Comments are closed.

×