Zyra e Kryeministrit

Vlada je usvojila Statut Akcionarskog društva ,,TREPČA” AD

29 Maj, 2018

49. sednica Vlade

Priština, 29. maj 2018.

Prema Zakonu o Trepči, kao i prema Zakonu o privrednim društvima, Vlada Kosova je usvojila predlog Nadzornog odbora o Statutu Akcionarskog društva ,,TREPČA” AD. Status utvrđuje osnivače, njihove akcije, delatnost, organizacionu strukturu, osnivački kapital, upravljanje, poslovanje, kao i druga specifična organizaciona pitanja ,,TREPČA’’ AD. Status određuje Vladu Republike Kosovo kao vlasnika 80% akcija, dok će vlasnici 20 % akcija biti radnici, u skladu sa Zakonom o Trepči. ,,TREPČA” AD se osniva transformacijom poslovnih jedinica:
1. Rudnici sa flotacijom Trepča – Stari Trg
2. Rudnici sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo
3. Rudnici sa flotacijom Kopaonik – Leposavić.
Na osnovu studije o održivosti i ekonomske i finansijske opravdanosti, u sastavu ,,TREPČA” AD biće formirane i sledeće poslovne jedinice:
1. Metalurgija olova;
2. Metalurgija cinka;
3. Hemijska industrija.
Premijer je usvajanje Statuta “TREPČA” AD, ocenio kao veliki događaj za ekonomski razvoj zemlje.
Nakon usvajanja u Vladi, Statut akcionarskog društva ,,TREPČA” AD, dostavlja se Skupštini Kosova na razmatranje i usvajanje.

Na današnjoj sednici je usvojen Nalog za sve vladine službenike i civilnu službu za sprovođenje Administrativnog uputstva o službenim putovanjima. Ovim uputstvom se uređuje način realizacije službenih putovanja i isplata dnevnica za ova putovanja, osiguravajući ekonomičnost i efikasnost finansijskih sredstava Vlade Kosova. Službena putovanja su sva kretanja koja imaju za odredište i svrhu u službi obavljanja zadataka u interesu Vlade ili civilne službe Kosova.
Ministri su obavezni da, prema usvojenom Nalogu, prethodno obaveštavaju premijera o svakom službenom putovanju i da nakon putovanja podnose izveštaj o putovanju, svrsi i učesnicima u putovanju. Ministri su obavezni da svaka tri meseca izveštavaju o putovanjima osoblja u njihovim ministarstvima, a ubuduće će biti redovna tačka na dnevnom redu sednica Vlade u kojima će ministri izveštavati o službenim putovanjima ostvarenim od strane njihovog ministarstva.

Vlada Kosova je usvojila Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma između Kosova i Evropske unije o učešću Kosova u programu „Konkurencija malih i srednjih preduzeća“. Usvajanjem ovog Nacrta zakona i njegovim usvajanjem u Skupštini Kosova, biće otvoren put da Kosovo i preduzeća sa Kosova ostvaruju korist iz ovog razvojnog programa Evropske unije.

Vlada je na današnjoj sednici imenovala Mendim Rugovu, Koordinatora za klimatske promene i pitanja životne sredine i Rexhep Hoti, Nacionalni koordinator za kulturu, omladinu i sport Republike Kosovo.

Nakon razmatranja zahteva Organizacije ratnih veterana OVK-a za podršku rehabilitacije 1500 članova ove organizacije, Vlada je usvojila odluku o finansijskoj podršci za programe rehabilitacije za ratne veterane OVK.

Na današnjoj sednici, delimično je poništena, izmenjena i dopunjena konačna odluka o eksproprijaciji imovina za javni interes koje su pogođene izgradnjom nacionalnog puta Priština-Mitrovica.

Vlada je usvojila preliminarnu odluku o eksproprijaciji za javni interes za imovine koje su pogođene pretvaranjem “Kuće muzej” kuće Ukshin Hoti, u Velikoj Kruši opština Orahovac.

U cilju realizacije projekta za izgradnju sportskog terena “Sintetički stadion” u Donjem Žabelju opština Glogovac, Vlada Republike Kosovo je usvojila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju za javni interes imovine bivše Radio-televizije Prištine u ovoj katastarskoj zoni.

Usvojenom odlukom Vlade Kosova, dodeljena su sredstva za pokrivanje troškova za lečenje i medicinski tretman izvan javnih zdravstvenih institucija.

Vladin kabinet je usvojio odluku o određivanju lokacije za izgradnju objekta za privremeno skladištenje opasnih otpada u Republici Kosovo, u imovini Agencije za šume Kosova u selu Harilać opština Kosovo Polje. Objekat za privremeno skladištenje opasnih otpada omogućiće kontrolisano i bezbedno upravljanje otpadom u pogledu zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine.

Takođe i Nacionalni plan za smanje emisija 2018-2027, je usvojen od strane Kabineta Vlade. Ovaj plan ima za cilj da razvija i sprovodi određene instrumente za povećanje kvaliteta života kroz obezbeđivanje kvaliteta vazduha. Plan osigurava okvir za smanjenje emisija u vazduhu iz Energetske korporacije Kosova, što će se odražavati na smanjenje zagađenja vazduha u skladu sa utvrđenim standardima Evropske unije i obaveza koje proizilaze iz Ugovora o energetskoj zajednici.

Zahtev ministra zdravstva za plaćanje samofinansirajućih specijalizanata, usvojen je na današnjoj sednici Vlade. Razlog za donošenje ove odluke je trenutna situacija u Univerzitetskoj bolničkoj i kliničkoj službi Kosova, gde prema analizama broj stručnog zdravstvenog osoblja je na niskom nivou u poređenju sa zemljama iz regiona i zemljama Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju.

Premijer je obavestio o njegovoj poseti Prizrenu i zabrinutostima koje su izrazile opštinske vlasti tokom ove posete. On je zatražio od vladinih resora da se bave ovim problemima. Premijer je upoznao Kabinet Vlade sa njegovom inicijativom da se sastane sa direktorima Policije Kosova kako bi razgovarali o bezbednosnoj situaciji i borbi protiv organizovanog kriminala u našoj zemlji.

 

Last modified: 29 Maj, 2018

Comments are closed.

×