Zyra e Kryeministrit

Usvojen je Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka, Nacrt zakona o pristupu javnim dokumentima i Akcioni plan o kvalitetu vazduha

5 Qershor, 2018

 

50. sednica Vlade

Priština, 5. jun 2018.

Na otvaranju današnje sednice Vlade Republike Kosovo, premijer Ramush Haradinaj je u saopštenju osudio svaki oblik nasilnih incidenata međunacionalnih odnosa na Kosovu, i zahtevao je istragu i kažnjavanje počinilaca ovih incidenata.

Vlada je takodje danas, usvojila odluku za odobravanje preporuka Međuministarskog komiteta za projekat autoputa Priština-elez Han i ovlastila je Ministarstvo za infrastrukturu da potpiše aneks sporazuma o produžetku roka za završetak projekta do 31. decembra 2018. godine.

Vlada Kosova je razmotrila zahtev u skladu sa zaključcima Skupštine Kosova da se podnese mišljenje o Nacrtu zakona za izmene i dopune Zakona o vozilima. Mišljenje Vlade se sastoji od izjave o budžetskom uticaju, izjave o usklađivanju sa zakonodavstvom EU i mišljenja Ministarstva za infrastrukturu. Ministarstvo za infrastrukturu u svom mišljenju ne podržava usvajanje ovog nacrta zakona, o uklanjanju ograničenja starosti kod uvoza vozila, sa obrazloženjem da pored uticaja na životnu sredinu, stara vozila imaju negativan uticaj i na bezbednost u saobraćaju.

Saglasnost Vlade su takođe dobili i Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka i Nacrt zakona o pristupu javnim dokumentima.

Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka definiše prava, odgovornosti, načela i mere koje se odnose na zaštitu ličnih podataka i privatnosti pojedinca u Republici Kosovo. Kroz ovaj nacrt zakona takođe se definišu nadležnosti institucija odgovornih za praćenje legitimnosti obrade podataka i pristupa javnim dokumentima.
Nacrt zakona je u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

Nacrt zakona o pristupu javnim dokumentima garantuje pravo na pristup, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, javnim dokumentima i informacijama proizvedenim, primljenim, vođenim ili kontrolisanim od strane javnih institucija na Kosovu. Pravo na pristup javnim dokumentima je od suštinskog značaja za zaštitu prava i obezbeđivanje demokratije i nacionalnog razvoja. I ovaj zakon je u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

Pravilnik za regulisanje izmena i dopuna pravilnika za organizacionu strukturu Kancelarije premijera je, nakon razmatranja dobio saglasnost Vlade. Izmene se odnose na Kancelariju za pitanja zajednica u funkciji ispunjavanja mandata i doprinosa u koordinaciji i podršci naporima Vlade da sprovede pravni okvir za prava zajednica na Kosovu.

Na današnjoj sednici je Vlada osnovala disciplinsku komisiju da ispita odgovornost generalnog direktora Kosovske akademije za javnu bezbednost i Disciplinsku komisiju da ispita odgovornost izvršnog direktora Kosovske agencije za razvoj poljoprivrede.

Produženje mandata generalnom sekretaru u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i mandata generalnom direktoru Kosovskog instituta za javnu administraciju, je dobilo odobrenje od strane Vlade na današnjoj sednici. Nastavak mandata, u skladu sa odlukama koje je usvojila Vlada traje tri godine.

Odluka o proglašenju zone od posebnog javnog i ekonomskog interesa za realizaciju uspostavljanja ekonomske zone u Mališevu, u katastarskoj zoni Banja, u Katastarskoj zoni Bellanice i katastarskoj zoni Senik, je odobren od strane Kabineta vlade. Ovo područje ima dobar geografski položaj i mogućnosti industrijskog i poljoprivrednog razvoja. U ovoj oblasti se mogu razviti investicioni projekti za mala i srednja preduzeća, kao i velike investicije, koje mogu da pruže i daju nove mogućnosti za ekonomski i društveni razvoj.

Akcioni plan za kvalitet vazduha 2018-2020 je usvojen od strane Vlade Kosva. Plan ima za cilj razvoj i implementaciju određenih instrumenata za podizanje kvaliteta života obezbeđujući osnovu za poboljšanje kvaliteta vazduha. Plan takođe ima za cilj da obezbedi okvir za zaštitu i smanjenje zagađenja vazduha u skladu sa standardima Evropske Unije. To se nastoji postići kroz:
1. Zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva;
2. Posvećenost Vlade, industrije i pojedinaca u oblasti zaštite kvaliteta vazduha;
3. Obezbeđenje strateškog okvira za preduzimanje inicijative za čist vazduh, u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima, naučnim institucijama i civilnog društva.
4. Nastojanje da se poboljšaju mogućnosti performansi i efikasnosti
5. Identifikacija oblasti i pitanja sa posebnim fokusom.

Vlada je usvojeila zahtev Ministarstva za lokalnu samoupravu ua budžetsku preraspodelu ovog Ministarstva sa projekta “Sufinansiranje sa donatorima za grant šeme zasnovane na opštinskim performansama” u skladu sa četiri sporazuma o razumevanju potpisana od strane MALU, donatora i gradonačelnika Uroševca, Vučitrna i Dragaša.

Dve preliminarne odluke o eksproprijaciji u javnom interesu nepokretnosti koje su predmet izgradnje puta Priština-Peć i proširenje nacionalnog puta, ulaz u Gnjilane, su usvojeni na današnjoj sednici.

U načelu je dobilo odobrenje Vlade i zaključivanje sporazuma između Vlade Republike Kosovo i države Kuvajt za uzajamno podsticanje i zaštitu ulaganja.

Koncept dokumenti për statusin e forcave të huaja të armatosura në territorin e Republikës së Kosovës, ka marrë miratimin e kabinetit qeveritar në mbledhjen e sotme. Koncept dokumenti analizon mënyrën e rregullimit në të ardhmen të statusit, procedurat e hyrje daljeve, qëndrimit të përkohshëm dhe kalimin transit të forcave të huaja të armatosura në territorin e Republikës së Kosovës.

Qeveria e Kosovës ka emëruar zëvendësdrejtorin e Agjencisë së Shërbimit të Navigacionit Ajror dhe drejtorin e Agjencisë së Regjistrimit të Bizneseve në Kosovë.

Kryeministri Ramush Haradinaj ka informuar kabinetin qeveritar me tërheqjen e platformës së Qeverisë për dialog me Beogradin nga shqyrtimi në Kuvendin e Kosovës. Kjo është bërë me qëllim që subjekteve dhe akterëve politikë në Kosovë t’ju jepet kohë dhe hapësirë në debatin për gjetjen e qasjes më të mirë ndaj kësaj teme.

 

Last modified: 5 Qershor, 2018

Comments are closed.

×