Zyra e Kryeministrit

Usvojen je Nacrt Zakona o proširenim Ovlašćenjima za Konfiskovanje Imovine i odluka o izradi Programa ekonomskih reformi  2019-2021

12 Qershor, 2018

51. sastanak Vlade

Priština, 12. jun 2018

Na današnjem sastanku Vlade Republike Kosovo usvojen je Nacrt Zakona o proširenim Ovlašćenjima za Konfiskovanje Imovine, kojim se utvrđuju proširena ovlašćenja za konfiskovanje imovine kada detaljni postupci u Zakoniku o krivičnom postupku Republike Kosovo nisu dovoljni, takođe usvojen je i Nacrt Zakona o Posebnoj Komori Vrhovnog Suda Kosova za pitanja u vezi sa Kosovskom agencijom za privatizaciju, čiji je cilj utvrđivanje nadležnosti, organizacija i funkcionisanje, pravila za njegovo funkcionisanje kao i imenovanje sudija u ovom sudu.

Izuzetno važna vest za Opštinu Prizren koja otvara put za razvoj urbanističkog plana je i usvajanje zahteva ove opštine za izdavanje na koriščenje nepokretne imovine bivšeg Saveznog Sekretarijata za narodnu odbranu, u cilju realizacije Urbanističkog regulatornog plana za proglašenje Posebnog područja lake industrije “Biznis park” , Katastarska zona Ljubižda. Uspostavljanje ove industrijske zone ima za cilj njegovo pružanje za koriščenje za lokalne i strane investitore, što će uticati na lokalni ekonomski razvoj u opštini Prizren.

Takođe, razmatrana je i usvojena odluka za izradu Programa ekonomskih reformi 2019-2021. Vlada Kosova priprema Program ekonomskih reformi 2019-2021, kao deo dijaloga između EU-a i Republike Kosovo u okviru ekonomskog upravljanja. Ovaj program pokriva trogodišnji srednjoročni period 2019-2021 i zasniva se na makrofiskalnom okviru, prioritete strukturnih reformi i relevantnim merama koje su deo Programa Vlade 2017-2021 i Nacionalne Strategije za Razvoj 2016-2021.

Nacrt Zakona o zaštiti deteta usvojen je na današnjem sastanku Vlade, čiji je cilj zaštita deteta ispunjavanjem pravnog i institucionalnog kadra, u sprovođenju Ustava Republike Kosovo, Konvencije Ujedinjenih Nacija o Pravima Deteta, međunarodnih akata koji deluju u ovoj oblasti, kao i važećih zakona.

Kabinet Vlade je razmatrao i usvojio Godišnji plan zvaničnih statistika za 2019. godinu, koji ima za cilj postizanje ciljeva iz Programa zvaničnih statistika, na osnovu raspoloživih ljudskih i finansijskih resursa kao i uspostavljanje održivog statističkog sistema za unapređenje i poboljšanje kvaliteta zvaničnih statistika, u skladu sa međunarodnom metodologijom (Eurostat), pružajući kvalitetne, relevantne, pouzdane, blagovremene i tačne statistike koje zadovoljavaju potrebe svih lokalnih i međunarodnih korisnika.

Vlada je na današnjem sastanku donela odluku o dodeli sredstava u iznosu od 20 hiljada evra za ekspediciju Flutura – Uta Ibrahimi, na Himalajima, za period od 14. avgusta do 15. oktobra 2018. godine, koja predstavlja Kosovo.

Nacrt Zakona o zaštiti signalizacije dobio je saglasnost Vladinog kabineta, kojim se utvrđuju pravila za signalizaciju, proceduru signalizacije, prava signalizatora i obaveze javnih institucija i privatnih subjekata u vezi sa signalizacijom.

Na predlog Ministarstva za inovacije i preduzetništvo, usvojena je i odluka da se od predsednika Republike Kosovo zahteva izdavanje ovlašćenja za potpisivanje Sporazuma o sufinansiranju između Vlade Republike Kosovo i Nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ za Projekat CETEP.

Takođe je danas od strane Kabineta Vlade usvojen predlog za izmenu i dopunu Zakonodavnog programa 2018. godine Vlade Republike Kosovo i usvojena je odluka o izmeni i dopuni odluke Vlade br.02/59 od 17. novembra 2015. godine, dok je ukinuta odluka Vlade br. 01/27 od 1. februara 2018. godine o suspenziji odluke Vlade br. 04/20 od 20. decembra 2017. godine.

Kabinet Vlade, danas je razmotrio i usvojio Smernice politika iz Zajedničkih zaključaka ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU-a, Zapadnog Balkana i Turske.
Vlada Kosova je usvojila odluku o imenovanju članova Saveta Kosova za finansijsko izveštavanje, na period od tri godine.

Konačna odluka o eksproprijaciji za javni interes imovina koje su pogođene realizacijom Projekta “Izgradnja regionalnog puta R 129 Keprimeh-Mitrovica, Katastarska zona Revuk i Donja Pakaštica, opština Podujevo, kao i Konačna odluka o eksproprijaciji za javni interes imovina koje su pogođene izgradnjom nacionalnog puta N0 Priština-Peć, Segment Balince, opština Mališevo, dobili su odobrenje Vladinog kabineta.

Takođe, na današnjem sastanku Vlada je bila obaveštena o Izveštaju o sprovođenju Nacionalnog programa za sprovođenje SSP-a tokom prog tromesečja 2018. godine.
Vlada Kosova je donela odluku za produžetak mandata generalnog sekretara Kancelarije Premijera, g.Fitim Krasniqi.

Na kraju današnjeg sastanka Vlade, premijer Ramush Haradinaj zatražio je od ministra finansija, Bedri Hamza, objašnjenje u vezi sa Zakonom o PDV-u, posebno za knjigu. Ministar Hamza je u vezi sa tim rekao da Zakon o PDV-u je u toku procesa i očekuje se da će se tokom ovog meseca procesirati Vladi i nakon toga Skupštini, putem kojeg se adresira i pitanje PDV-a za knjigu i njegovo oslobađanje od ovog poreza.

Na kraju sastanka, premier Haradinaj je zatražio od svih ministra da pripreme detaljne izveštaje o poslovima i relevantnim odeljenjima i da tokom jula budu dostavljeni Skupštini Kosova.

 

Last modified: 12 Qershor, 2018

Comments are closed.

×