Zyra e Kryeministrit

Saopštenje za medije

26 Shkurt, 2021

 

Priština, 26.februar 2021

Premijer na dužnosti Republike Kosovo Avdullah Hoti, održao je danas sastanak sa ministrom zdravlja na dužnosti Armend Zemaj, sa predstavnicima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova.

Na ovom sastanku je procenjena epidemiološka situacija sa COVID-19 na Kosovu, koja je zabeležila porast slučajeva u poslednje dve nedelje za 7,7%, sa trendom porasta u poslednja tri dana ove nedelje sa 320 slučajeva na 422 slučaja sa prosekom ove nedelje (24,1%).

U tom cilju dat je niz preporuka zasnovanih na epidemiološkoj situaciji u zemlji, koja naglašava potrebu da sanitarni inspektori AHV-a i opštinski inspektori strogo sprovode zakon protiv COVID-a, Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti,kao i da preduzmu mere odgovornosti u slučaju eventualnog nesprovođenja preporuka NIJZK-a i MZ-a u svim sektorima.

Prema predstavnicima NIJZK-a, preporučuju se strogost mera kako bi se zaustavio rastući trend slučajeva virusa.

Što se tiče vakcina, Ministarstvo zdravlja očekuje prvi kontingent vakcina i spremno je da se čim stignu sprovede strategija vakcinacije Anti COVID-19 na celoj teritoriji Republike Kosovo.

Tokom ovog sastanka, premijer Hoti je naglasio da će odgovorne institucije, odnosno Kosovska policija i nadležni inspektorati, pažljivo nadgledati i preduzeti sve neophodne mere za sprovođenje mera i drugih odluka na snazi u skladu sa Zakonom o sprečavanju i borbi protiv pandemije COVID-19 u Republici Kosovo.

Na kraju ovog sastanka, ponovljena je neophodnost sprovođenja preporuka NIJZK-a i poštovanja restriktivnih mera za sve javne aktivnosti, odnosno ograničenja okupljanja građana i javnih skupova.

Last modified: 26 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×