Zyra e Kryeministrit

Saopštenje za medije

5 Shtator, 2018

Priština, 5. septembar 2018.

Kancelarija Premijera održala je danas konsultativne sastanke sa političkim subjektima, nezavisnim institucijama i međunarodnim organizacijama na Kosovu (Misijom OEBS-a na Kosovu i Kancelarijom EU) u vezi sa Nacrtom zakona o izmeni i dopuni Zakona br. 03 /L-174 o finansiranju političkih subjekata, izmenjen i dopunjen Zakonom br. 04 /L-058 i Zakonom br. 04 /L-212 i Zakonom br. 03/L-073 o opštim izborima u Republici Kosovo koji je izmenjen i dopunjen Zakonom br. 03 /L-256. Na ovom sastanku visoko je ocenjen rad na izradi ovog nacrta zakona, koji će dalje biti dopunjen sa komentarima koji će biti dostavljeni u pismenom obliku.

Da bi nacrt ovog Nacrta zakona imao što profesionalniji sadržaj, Vlada Republike Kosova se putem službenog zahteva obratila Venecijanskoj komisiji sa zahtevom za razmatranje i davanje profesionalnih preporuka u vezi sadržaja Nacrta zakona. Zbog toga je Venecijanska komisija 25. juna 2018. godine izdala Mišljenje o ovom Nacrtu zakona (Mišljenje br. 922/2018 od 25. juna 2018. godine), u kojem je pružila relevantne preporuke u vezi sa sadržajem Nacrta zakona.

Nakon prijema Mišljenja, Vlada Republike Kosova je u Nacrt zakona uključila sve odgovarajuće preporuke Venecijanske komisije, a zatim je Nacrt zakona sa svim uključenim komentarima, ponovo poslala u proces javnih konsultacija kod relevantnih institucija i objavila ga je na online platformi za javne konsultacije, kako bi povećala transparentnost tokom procesa izrade nacrta zakona, čime je omogućila svim relevantnim institucijama i zainteresovanim stranama da pruže svoje komentare ili predloge u vezi sa ovim Nacrtom zakona.

Na ovim konsultativnim sastancima detaljno se razmatra nacrt Nacrta zakona, tokom kojih su primljeni i razni komentari za koje se očekuje da će zatim biti uključeni u nacrt Nacrt zakona.

 

 

 

 

Last modified: 5 Shtator, 2018

Comments are closed.

×