Zyra e Kryeministrit

Reakcija premijera Kosova Ramusha Haradinaja zbog vračanja kosovskih karatista od strane srpskih vlasti u Merdarima

10 Maj, 2018

Priština, 9. maj, 2018.

Zabrana nacionalnom timu Kosova da učestvuju na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, glavnom gradu Vojvodine, je neprihvatljiv čin, bez presedana i užasan za 21. vek u kontekstu evropskih integracija i ne doprinosi normalizaciji odnosa između dve zemlje.

Vračanje naših karatista sa graničnog prelaza u Merdarima kući, tako što im nije dozvoljeno da se takmiče u jednom sportskom događaju, je flagrantno kršenje svih međunarodnih konvencija o slobodi kretanja i diskriminacija na nacionalnoj osnovi.

Srpske vlasti su bile obaveštene pre tri meseca o ovom putovanju i tvrdnja da nisu bili obavešteni na vreme je nepostojana. Isto tako, Kosovska kancelarija za vezu je obavestila srpske vlasti o putovanju naših sportista u Novi Sad.

Sporazum između Prištine i Beograda o najavljivanju posete 48 sati ranije se odnosi na državne zvaničnike, tačnije političare visokog ranga, ali ne i sportiste. Međutim, i prema sporazumu, Srbija je morala da reaguje posle 24 sata ako je bila protiv posete, ali to nije učinila.

Ovaj akt zabrane srpske države, drugi po redu, u kratkom vremenu, smatramo da je bez presedana i da je postupak koji signalizira da Srbija i dalje ostaje na politici koja je nacionalistička i politika sukoba i odbijanja, umesto saradnje i duha zajedničkih evropskih vrednosti.

Last modified: 10 Maj, 2018

Comments are closed.

×