Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti sa omaža u Orahovcu: Zalagaćemo se kao niko pre nas za pravdu za Kosovo

26 Mars, 2021

 

 

Orahovac, 26. mart 2021

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti u pratnji dolazeće predsednice Vjose Osmani, ministarke pravde, Albulene Hadžiu, zamenice predsednika Skupštine, Sarande Bogujevci, poslanice Vasfije Krasniqi, gradonačelnika Prizrena, Mitahera Haskuke, i gradonačelnika Orahovca Smajla Latifija, kao i drugih institucionalnih predstavnika na centralnom i lokalnom nivou, poklonili su se danas u Velikoj Kruši e Maloj Kruši.

Omaž je započeo u Memorijalnom kompleksu u Velikoj Kruši u opštini Orahovac, na 22. godišnjicu masakra koji su izvršile srpske snage nad preko 243 osobe.
U svom govoru, premijer Kurti rekao je da i danas imamo 64 nestale osobe, a među njima i profesora Ukshina Hotija.

Odajući počast na grobljima palih boraca i martira i obavezujući se na rasvetljavanje sudbine nestalih, premijer Kurti je naglasio da se izvršava jedan vrlo mali deo velikog duga koji dugujemo žrtvi, gubitku i patnji našeg naroda zahvaljujući kome danas imamo i slobodu i nezavisnost.

„Nedostaje pravde za zločine koje je počinila Srbija i naša je institucionalna obaveza da se sa budućim Institutom za zločine počinjene tokom rata i sa aktiviranjem Specijalnog tužilaštva i pravosudnog sistema uopšte, maksimalno angažujemo kako bismo postigli da zacelimo ratne rane razjašnjavajući sudbinu nestalih i donoseći pravdu koja mora da osudi i kazni ratne zločince “, rekao je.

Posle Velike Kruše, nastavili su do grobljanskog kompleksa u Maloj Kruši u opštini Orahovac.
„U Maloj Kruši je ubijeno 113 ljudi, a ovo je primer genocida Srbije u proleće 1999.godine. Tada, kada je ona imala za cilj istrebljenje Albanaca, teror nad nama kako bi nas oterala iz naše drevne zemlje, na kojoj smo mi starosedeoci i koji nikome nisu želeli zlo, već samo dobro za sve “, premijer Kurti.

Iz Male Kruše, premijer Kurti se obavezao da će se založiti kao niko drugi pre njih, za pravdu za Kosovo, za porodice nestalih, porodice ubijenih, za gubitke, patnje i žrtve koje imamo, za pale borce i martire, koji su platili životom cenu naše tako vredne slobode i naše nezavisnosti proglašene ovde pre 13 godina.

„Klanjamo se pred svim ovim grobovima i porodicama koje svakodnevno osećaju duboko odsustvo svojih najmilijih koji nisu bili samo članovi ovih porodica, već i Albanci i građani zemlje kojima dugujemo i prema kojima imamo obaveze“, zaključio je premijer Kurti.

 

Last modified: 26 Mars, 2021

Comments are closed.

×