Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio je šefa Slovačke kancelarije za vezu na Kosovu Rastislava Kostilnika i zatražio je od Slovačke da prizna Kosovo

19 Prill, 2021

 

 

Priština, 19. april 2021

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti primio je danas šefa Kancelarije za vezu Slovačke Republike na Kosovu Rastislava Kostilnika od koga je primio čestitke za stupanje na dužnost i uspeh u novim odgovornostima.

Premijer Kurti zahvalio se g. Kostilniku na poseti i za podršku u pogledu liberalizacije viza za Kosovo i uputio je poziv Slovačkoj da što pre pogura tu odluku za građane Kosova. Premijer Kurti je takođe izrazio interesovanje za proširenje i produbljivanje bilateralne saradnje između dve zemlje i pozvao Slovačku da se pridruži grupi EU koja priznaje Kosovo.

Premijer Kurti je pozdravio interesovanje Slovačke za dijalog i naglasio da on mora biti dobro pripremljen, sa transatlantskim i transformativnim pristupom, vođen demokratskim vrednostima.

Takođe je naglasio činjenicu da Slovačka, kao članica NATO-a i EU, može da podrži i unapredi članstvo Kosova u Severnoatlantskom savezu i zatražio podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama.
Šef Kancelarije za vezu Slovačke Republike na Kosovu, Kostilnik, se zahvalio premijeru Kurtiju na prijemu i izrazio volju za nastavak bilateralne saradnje. Naglasio je spremnost Slovačke za podršku u oblasti vladavine zakona i ekonomije.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji sa pandemijom Covid-19 u obe zemlje, kao i o merama koje su vlade preduzele da zaustave i smanje trend infekcija.

Last modified: 19 Prill, 2021

Comments are closed.

×