Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti je prisustvovao sastanku Savetodavnog odbora Projekta socijalnog stanovanja na Kosovu

26 Prill, 2021

 

Priština, 26. april 2021.

Premijer Kosova, Albin Kurti, je zajedno sa ministrom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Liburnom Aliuom, kao i ministrom finansija, rada i transfera, Hekuranom Muratijem, prisustvovao sastanku Savetodavnog odbora za projekat (SOP), gde je razgovarano o studiji izvodljivosti Programa socijalnog stanovanja na Kosovu.

„Kao premijer Vlade Republike Kosovo, želim da vas uverim da će naš pristup u ovom i drugim mandatima biti progresivan. Da Kosovo učinimo podobnim za život, znači da Kosovo učinimo nastanjivim. Nećemo nikoga ostaviti za sobom, nikoga nećemo izostaviti. Obezbedićemo stanovanje za sve. Ne samo stanovanje, već i dostojanstveno stanovanje. Individualno i socijalno. Za porodicu. Za zajednicu. Za društvo. Za Republiku”, rekao je premijer Kurti na otvaranju sastanka.

Premijer Kurti je najavio da će tokom prvog mandata Vlade biti obezbeđen pristupačan smeštaj za 4 hiljade porodica. To će se postići putem programa „120×120” i „150×150”, gde će porodice korisnice postati vlasnici stanova sa mesečnim ratama od samo 120, odnosno najviše 150 evra i to za period ne duži od 150 meseci. Godišnji trošak ovog projekta je oko 22 miliona evra, ali ovaj iznos se postepeno vraća instituciji koja će biti uspostavljena i zadužena za sprovođenje projekta.

Tokom ovog sastanka, kojem su prisustvovali i Ulrika Richardson, koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija, Omar Siddique, rukovodilac kancelarije i glavni tehnički savetnik UN-Habitat-a i predstavnici resornih ministarstava i drugih odgovornih institucija, predstavljen je i razgovarano o dosadašnjem napretku, detaljnoj strukturi izveštaja studije izvodljivosti i budućim koracima.

Ovo je bio drugi sastanak Savetodavnog odbora za projekat za Studiju izvodljivosti Programa socijalnog stanovanja na Kosovu, u organizaciji Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture (Odeljenje za prostorno planiranje, izgradnju i stanovanje) Kosova, uz podršku Razvojne banke Saveta Evrope i UN-Habitat-a.

Last modified: 26 Prill, 2021

Comments are closed.

×