Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti i ministar Vitia predstavili su nove mere protiv COVID-19

5 Prill, 2021

Priština, 5. aprila 2021.

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti zajedno sa ministrom zdravlja Arben Vitia održao je konferenciju za štampu nakon 5. sednice Vlade, u kojoj su uvedene nove mere protiv COVID-19.

Govoreći o današnjim merama sa sednice Vlade, premijer Kurti je rekao da su, videći alarmantan trend povećanja infekcija sa COVID-19, ove mere preduzete kako bi se smanjila izloženost prema COVID-19, kako bi se usporilo širenje virusa, tako da zdravstveni kapaciteti javnog zdravstva ne budu preplavljeni preko svojih granica, i u cilju očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja građana, i što je više moguće održavanja otvorenim ekonomske aktivnosti.

U međuvremenu, ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da smo prošle nedelje pozdravili prvi kontingent vakcina na Kosovu i da smo od prvog dana na čelu ovog ministarstva intenzivirali rad sa timom Ministarstva zdravlja kako bismo obezbedili što je pre moguće i u što većem broju vakcine za naše građane.

„Zajedničkim angažovanjem u kratkom roku moći ćemo da dobijemo potvrde o osiguranju još jedne značajne količine vakcina“, rekao je ministar Vitia, istovremeno najavljujući da stanje na terenu nije dobro, pa je zatražena analiza epidemiološke situacije u zemlji iz koje je identifikovano nekoliko kategorija sa velikim potencijalom za širenje infekcije, kao što su: škole, javne i privatne institucije, rad u kancelariji, na zajedničkim radnim mestima, okupljanje i cirkulacija građana u javnim mestima ne poštujući mere, uključujući posebno restorane, kafiće i trgovinske centre, univerzitetska nastava sa fizičkim prisustvom, porodična okupljanja u slučajevima smrti, izjavljivanja saučešća i razne zabave, kao i dolazak osoba iz inostranstva.

Ministar Vitia je podvukao da smo u ozbiljnoj situaciji, prema tome i mere koje treba da preduzmu kao vlada i kao društvo treba da budu u skladu sa otežanom situacijom. On je dodao da je situaciju najviše pogoršalo prisustvo novih varijanti Covid-19, posebno opasne britanske varijante, koja je višestruko opasnija, agresivnija i pogađa mlade ljude, što njeno širenje čini izuzetno brzim i opasnim.

 

Last modified: 5 Prill, 2021

Comments are closed.

×