Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti potvrđuje posvećenost Vlade žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu

8 Dhjetor, 2020

Priština, 8. decembar 2020

Pod pokroviteljstvom premijera Republike Kosovo g. Avdullah Hoti, danas je održana konferencija na temu: „Napredak i izazovi procesa priznavanja statusa žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu“.

„Vlada Republike Kosovo je u potpunosti posvećena da podržava procesa priznavanja i verifikacije statusa žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, tako da žrtve osete podršku svoje države“, rekao je premijer Hoti.

Podstakao je sve osobe koji su bili žrtve ovog stravičnog ratnog zločina da se prijave za status koji zaslužuju. Istovremeno je, pozvao celo naše društvo da podrži ovaj proces, jer sramota pada na počinioce ovog zločina, a ne na žrtve.

Ispod ćete naći celokupan govor premijera Hotija na ovoj konferenciji:

Najlepše hvala gđo Begaj, predsedavajuća Komisije,
Poštovani učesnici ovog sastanka,
Poštovana predsednice Jahjaga,
Poštovani ministri Rečica i Selimi,

Zameniče ambasadora, poslanice Haxhiu, predsedniče Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, predstavnici različitih organizacija i raznih institucija Republike Kosovo, koji ste prisutni na ovom okruglom stolu

Još jednom se zahvaljujem svima u ime Vlade na vašem prisustvu, kako bi dokazali našu zajedničku podršku ovom delu društva, koji više od 20 godina i dalje preokupira sve nas bez izuzetka zbog boli koju su pretrpeli, izazvane seksualnim nasiljem srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga na Kosovu tokom rata.

Ovo nasilje je nesumnjivo ozbiljna rana za sve nas, za kosovsko društvo, koje i dalje ostaje netretirano kako treba i nije u potpunosti rešeno. Žrtve seksualnog nasilja tokom rata zaslužuju punu našu podršku, podršku naše porodice, društva i svih relevantnih institucija.

Danas smo kao država i kao društvo posvećeni priznavanju nasilja i patnji seksualnih žrtava tokom rata, a pre svega obezbeđivanju pravde za ove žrtve.

Želim da vas uverim da je Vlada Republike Kosovo u potpunosti posvećena podršci procesu priznavanja i verifikacije statusa žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, tako da žrtve osećaju podršku svoje države.

Već smo uspostavili potrebnu institucionalnu strukturu imenovanjem Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa lica silovanih tokom rata i imenovanjem Sekretarijata, koji podržava rad Komisije, i takođe smo pružili podršku njihovom radu pružajuči im budžetsku podršku za izvršavanje svih aktivnosti koje predviđa Komisija.

Naravno, na osnovu relevantnog zakona, Komisija je do sada uradila sjajan posao od svog osnivanja 28.04.2017, kada je utvrđen iznos koji će dobiti žrtve kojima je priznat ovaj status. Svesni smo da ovaj iznos nije dovoljan s obzirom na njihovu patnju, ali verujem da je to dokaz da država Kosovo prepoznaje tu patnju i poštuje ove žrtve.

Koristim priliku da zahvalim lokalnim i međunarodnim organizacijama bez izuzetka na podršci ovom vrlo osetljivom, vrlo delikatnom procesu, kako za institucije, tako i za ljude koji su uključeni.

Razumem da je proces priznavanja i verifikacije statusa žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu težak, s obzirom na vreme koje je do sada prošlo, ali veoma verujem u posvećenost članova Komisije i svih ostalih mehanizama uključenih u ovaj proces, kako bi se ovo pitanje što pre zaključilo.

Mi kao društvo moramo izlečiti ovu ranu suočavanjem s njom, ne zaboravljajući nikada šta se dogodilo. Duboko verujem da se taj bol može prevazići hrabrošću da se otkriju počinioci i sazna istina, kao i da se o toj istini upozna civilizovani svet.

Danas pozivam sve one koji su bili žrtve ovog stravičnog ratnog zločina da se prijave za status i pozivam celo naše društvo da podrži ovaj proces, jer sramota nije na žrtvama zločina, već onih koji su počinili ove zločine.

Hvala vam!

Last modified: 8 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×