Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: KBS je amblem identiteta kosovske državnosti

27 Nëntor, 2020

Premijer Republike Kosovo g. Avdullah Hoti je, povodom obeležavanja Dana bezbednosnih snaga Kosova, u pratnji ministra odbrane g. Antona Qunija posetio kasarnu „Adem Jashari“, gde su ga je zajedno sa pretpostavljenima i vojnicima primio komandant KBS general-potpukovnik Rrahman Rama.

Ovom prilikom je, premijer Hoti naglasio da je KBS amblem identiteta državnosti Kosova, prepoznatljivi je znak modernosti i evroatlantske budućnosti naše Republike.

Podvukao je da građani s pravom cene KBS kao najpouzdaniju instituciju u zemlji i podvukao je da je to rezultat odgovarajuće politike Ministarstva odbrane, dobrog vođstva nadređenih i rada i profesionalne posvećenosti svakog od njegovih članova.

Premijer Hoti rekao je da su pripadnici KBS uspešno položili ispit pred građanima i institucijama Kosova, aktivno učestvujući u naporima za sprečavanje i borbu protiv pandemije Covid 19.

Za rast i usavršavanje KBS-a, premijer Hoti se zahvalio i prijateljskim zemljama, članicama NATO-a, čiji je doprinos visoko ocenio.

Premijer Hoti je naglasio da će Vojska Republike Kosovo biti član Severnoatlantske alijanse, biće razvijena i ojačana u skladu sa standardima i kriterijumima ovog saveza, tako da i naši momci i devojke budu aktivni deo mirovnih misija širom sveta. .

U tekstu dole ćete naći ceo govor premijera Hotija na ceremoniji obeležavanja Dana kosovskih bezbednosnih snaga:

Poštovana všioce dužnosti predsednika Republike Kosovo, gđo Vjosa Osmani,
Poštovani ministre odbrane g. Anton Cuni,
Poštovani komandantu BSK, general-potpukovnče Rrahman Rama,
Poštovani oficiri i vojna lica KBS-a,
Poštovani pripadnici Skupštine, gosti,
Poštovani komandantu KFOR-a,
Dame i gospodo,

Izražavajući najtoplije čestitke za ovaj značajan dan, sa zadovoljstvom ističem da Kosovske bezbednosne snage već nekoliko godina uživaju epitet najpouzdanije institucije na Kosovu.
Ovo poverenje, ovo visoko uvažavanje koje građani Republike Kosovo imaju prema KBS, nije samo stvar osećanja, već je, pre svega, rezultat odgovarajuće politike Ministarstva odbrane, dobrog upravljanja nadređenih KBS i rada i profesionalno zalaganje svakog člana i pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.
Čak i tokom teških meseci ove godine, pored svojih uobičajenih dužnosti i obaveza, pripadnici KBS uspešno su položili svoj ispit pred građanima i institucijama Kosova, aktivno učestvujući u našim zajedničkim naporima za sprečavanje i borbu protiv pandemije Covid 19, koja nam je, kao i svuda u svetu, ostavila vrlo ozbiljne posledice, odnevši mnoge živote i pogodivši ekonomiju zemlje.
Dragi pretpostavljeni i vojnici KBS-a,
Dame i gospodo,
Dozvolite mi da, na Dan Kosovskih bezbednosnih snaga, u ime Vlade Republike Kosovo izrazim iskreno priznanje i zahvalnost svim prijateljskim zemljama, članicama NATO-a, koje su tokom svih ovih godina, snažno pomogli rast i usavršavanje KBS-a.
Danas, zahvaljujući njihovoj pomoći, Kosovske bezbednosne snage su institucija koja nas sve čini ponosnim. Ona je najbolji amblem identiteta državnosti Kosova, prepoznatljiv je znaka modernosti i evroatlantske budućnosti naše Republike. Takođe želim ponovo da istaknem čvrst stav vlade i naroda Kosova o KBS: Kosovske snage bezbednosti biće moderna i profesionalna vojska, koja će napredovati zajedno sa razvijenim zemljama i savremenim vojskama, kako bi uvek bila spremna za garantovanje mira, stabilnosti i bezbednosti svih građana Republike Kosovo bez razlike.
Vlada Republike Kosovo, preko Ministarstva odbrane, će omogućiti razvoj i modernizaciju KBS-a, nastavljajući da pomaže i finansira obrazovanje i obuku svog osoblja, ali i kupovinom i održavanjem celokupne opreme neophodne za rad i izvršavanje zadataka koji su pred KBS-ama.
Vlada Republike Kosovo, u punoj koordinaciji sa Ministarstvom odbrane, rukovodiocima KBS-a i našim međunarodnim partnerima, ima detaljne planove za budućnost KBS-a, za njegovu transformaciju i razvoj. Ovi planovi tačno predviđaju napredak razvoja i modernizacije ove snage koja sigurnim koracima zauzima sve konture dobro strukturisane vojske, disciplinovane i odgovorne za zadatke i ciljeve koj ima pred sobom.

Republika Kosovo je posvećena integraciji našeg regiona, zapadnog Balkana, u evroatlantske strukture, tako da naši narodi mogu zajedno biti posvećeni ekonomskom razvoju i opštem društvenom napretku. Posledice ratova koji su se desili krajem dvadesetog veka bile su teške za čitav region, posebno za našu zemlju. I opšte je poznato ko je bio uzrok, ko je bio agresor u tim ratovima sa strašnim posledicama. Ne zaboravljajući prošlost smo, ipak, odlučni da naporno radimo da uhvatimo korak zemalja civilizovanog i demokratskog sveta.
Uprkos mnogim izazovima, odlučni smo da u potpunosti ostvarimo viziju stvaralaca i osnivača Republike Kosovo. Ova vizija za nas je misija za sebe; čak jedna sveta i bezalternativna misija: Republika Kosovo će se integrisati u Evropsku uniju, u Organizaciju Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim organizacijama i uvek će imati posebne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Dok će naša vojska, Vojska Republike Kosovo, biti članica Severnoatlantske alijanse i biće razvijaće se i jačati u skladu sa najvišim standardima ove alijanse, tako da naši momci i devoke budu aktivni deo mirovnih misija svuda u svetu. Iako se odnosi sa svim zemljama u regionu sada mogu opisati kao odlični, Republika Kosovo je potpuno odlučna da trajno reguliše te odnose i sa Srbijom i u cilju postizanja konačni, konačnoi, obavezujućeg i sveobuhvatnog sporazuma, za uzajamno priznavanje ušli smo u proces dijaloga sa Srbijom, koji se treba zaključiti samo uz uzajamno priznavanje dve suverene države. Jer je jasno da nijedan polovni sporazum ne garantuje mir i stabilnost u regionu.
Stoga smo posvećeni rešavanju svih otvorenih pitanja, među kojima je pitanje nestalih jedno od najvažnijih tema. Na žalost i dan danas, se u Srbiji se i dalje nalaze masovne grobnice sa moštima civila, kosovskih Albanaca, koji su oteti, surovo ubijeni i bačeni u masovnim grobnicama širom Srbije.
Ubistva albanskih civila su vršena organizovano od strane državnog aparata iz doba Miloševića, a mi pozivamo međunarodnu zajednicu, naše međunarodne prijatelje, da pojačaju pritisak na Srbiju, kako zvanični Beograd ne bi dalje ometao potragu da se pronađu i otkriju ta groblja. Ovo je moralni i humanitarni dug prema žrtvama i njihovim porodicama, koje imaju pravo da znaju o sudbini svojih najmilijih. Ali, takođe, ovo je uslov za izgradnju poverenja između dva naroda, što je u interesu svih u regionu.
Sa svoje strane, Republika Kosovo je više puta pružala snažne dokaze da je za mir i dobre odnose sa svima. Kosovo veruje u pravdu i posvećeno je da se pravda stavi na mesto u vezi sa svakim slučajem, za svaki nerazjašnjeni zločin.
Narod Kosova i Oslobodilačka vojska Kosova vodili su pravedan rat, odbrambeni rat na pragovima svojih vrata, za slobodu i nezavisnost, a mi čak nemamo šta da krijemo, nemamo zašto da ometamo rad pravde. Uprono smo več više od dve decenije tražili i stalno ćemo tražiti da pravda kaže svoju poslednju reč, a svi počinioci zločina koji su se dogodili na Kosovu budu izvedeni pred lice pravde!

Hvala vam!
Bog blagoslovio Republiku Kosovo i Kosovske snage bezbednosti!

Last modified: 27 Nëntor, 2020

Comments are closed.

×