Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti je zahtevao od opštinskih gradonačelnika da održavaju sistem u potpunosti mobilisanim preko lokalnh štabova

12 Mars, 2021

Priština, 12. mart 2021

Premijer Republike Kosovo na dužnosti, g. Avdullah Hoti, održao je danas onlajn sastanak sa opštinskim gradonačelnicima i Asocijacijom kosovskih opština, kojima se zahvalio na izvanrednoj saradnji lokalnih štabova preko Ministarstva zdravlja, Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Bolničke službe i drugih institucija koje su bile uključene.

„Možda nije sve funkcionisalo kako treba, ali posao koji je urađen preko Lokalnih štabova i direktnog uključivanja opštinskih gradonačelnika u upravljanje situacijom, verujem da je dao izvanredne rezultate“, naglasio je premijer Hoti.

Premijer Hoti je rekao da se Kosovo suočilo sa ovom situacijom sa mnogo nepoznanica, kao i bilo koja druga zemlja na svetu, ali je naglasio da su tokom ovih meseci naučili da bolje upravljaju situacijom.

„Reorganizovali smo zdravstveni sistem i druge institucije da bi izašli u susret ovoj pandemiji i tu smo gde jesmo. Sa zadovoljstvom kažem da je postignuto da se preko Ministarstva, Instituta, Bolničke službe, Lokalnoih štabova, Centara porodične medicine i drugih institucija, upravlja situacijom i na osnovu međunarodnih pokazatelja, mi smo među zemljama koje su relativno dobro upravljale ovom situacijom rekao je premijer Hoti, izrazivši saučešće svim porodicama koje su izgubile voljene i svoje članove kao rezultat pandemije.

Dalje je, premijer Hoti rekao da se oseća dobro što zajedno sa kabinetom nikada nisu bili iskušani zbog nedostatka budžeta ili angažovanja resursa potrebnih za suočavanje sa ovom pandemijom, iako su resursi bili ograničeni.

Premijer Hoti je takođe najavio da je konačno regulisano snabdevanje kiseonikom u raznim bolnicama i klinikama, umnoženi su kapaciteti za testiranje i danas nijedna osoba koju treba testirati ne ostaje netestirana i več se neko vreme radilo na obezbeđivanju vakcine, zbog čega je bilo potpuno neutemeljenih javnih kritika.

„Ono što se dogodilo u regionu su vakcine koje su došle iz zemalja istoka, bez da se uopšte pominje ime, koje nisu sertifikovane i koje nisu izvršile potrebne protokole. „Nismo ušli u te igre da obezbedimo vakcine, samo za javni imidž“, rekao je premijer Hoti.

Premijer Hoti je takođe rekao da će za nekoliko dana doći prve zalihe vakcina i za to je napravljena strategija imunizacije, detaljno su obavešteni opštinski gradonačelnici, identifikovane su osobe, određene starosne grupe koje će biti imunizovane još od početka.

Premijer Hoti je zatražio od gradonačelnika da održavaju sistem u potpunosti mobilisanim preko lokalnih štabova, sada kada smo u poslednjim nedeljama i mesecima upravljanja ovom pandemijom, i da se pruže neophodne usluge ljudima koji su izolovani kod kuće.

Last modified: 12 Mars, 2021

Comments are closed.

×