Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Iznos početnih projekata dostiže milijardu dolara sa rokom dospeća od 25 godina

8 Shkurt, 2021

Priština, 8. februar 2021

Premijer Republike Kosovo, na dužnosti, g. Avdullah Hoti, imao je radni doručak sa predstavnicima privrednih komora I preduzeča, koji su ga detaljno informirali o prednostima sporazuma o podsticanju investicija.

“To je odlična prilika za finansiranje ekonomskog razvoja Kosova u godinama koje dolaze. Otvara se novi prozor tamo gdje sektori nisu ograničeni. Naravno, deo javnog sektora će možda uglavnom bio u infrastrukturi, energetici, životnoj sredini, širokopojasnoj mreži i sličnim stvarima, ali u privatnom sektoru samo je nebo granica, što god vam padne na pamet, to samo mora imati poslovnog I ekonomskog smisla , projekat koji oni financiraju ”, rekao je premijer Hoti.

Pojasnio je važnost direktnog finansiranja u obliku zajmova koje mogu dobiti vlada, javne institucije, one privatne i razne kompanije od američkih finansijskih institucija. Druga opcija je ulaganje u kapital, a treći instrument je garancija ulaganja. Instrument koji je sličan Kosovskom fondu za kreditne garancije.

“Ukupan iznos za ove početne projekte iznosi milijardu dolara sa rokom dospeća od 25 godina. “Vjerujem da je ovo najbolja prilika koju je Kosovo imalo još od ’99. godine pa nadalje, da otvori izuzetan prozor dugoročnog razvoja,” rekao je premijer Hoti.

Premijer Hoti je rekao da finansijsko tržište na Kosovu nije na nivou na kojem bi trebalo da bude da apsorbuje sve ove finansijske instrumente. Najavio je sastanke u okviru Nacionalnog saveta za ekonomiju i investicije, kako bi dobio doprinos međunarodnih eksperata i Centralne banke za stvaranje potrebnog pravnog okvira kako bi ovi finansijski instrumenti mogli da funkcionišu.

Last modified: 8 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×