Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Adem Jashari i njegova porodica postali su pravi amblem Narodne vojske

5 Mars, 2021

 

Priština, 5. mart 2021

Premijer Republike Kosovo, na dužnosti, Avdullah Hoti učestvovao je na paradi Kosovskih bezbednosnih snaga u kasarni „Adem Jashari“, u Prištini, organizovanoj u čast 23. godišnjice „Epopeje OVK“.

Pred prisutnima je premijer na dužnosti, Hoti, rekao da je čin oružanog otpora Adema Jasharija sa porodicom i njegovim junačkim Prekazom započet rano ujutro 5. marta pre 23 godine dao veliku inspiraciju za otpor režimu.

„Ova 3 dana otpora u Prekazu dali su posvečenost našeg naroda za slobodu i nezavisnost, kao i alarm za svetske centre koji donose odluke da pruže podršku istini o Kosovu i njegovom narodu, za zaštitu vrednosti Zapadne civilizacije kao i sloboda i osnovnih ljudskih prava”, rekao je premijer Hoti.

Premijer Hoti je naglasio da su Adem Jashari i članovi njegove porodice postali pravi amblem Narodne vojske koja je ispred oružja imala još jaču odlučnost da ide do kraja misije za oslobađanje otadžbine.

Ceo govor premijera Hotija na paradi KBS:

Pošovana porodice Jashari,
Gospođo Osmani, v.d. predsednika,
Ministre Quni,
Generalu Rama, vojnici, oficiri i podoficiri KBS-a
Poštovani prijatelji,
Poštovani ambasadori,
Uvaženi gosti,

Danas vam se obraćam na ovaj jedinstveni datum u našoj novijoj istoriji; datum koji obeležava ne samo pad legendarnog komandanta Adema Jasharija i 59 članova porodice Jashari, već i početak kraja vekovnog zatočeništva.

Čin oružanog otpora Adema Jasharija sa porodicom i njegovim junačkim Prekazom, započet ranim jutrom 5. marta pre 23 godine, dao je veliku inspiraciju za otpor režimu.
Ova 3 dana otpora u Prekazu dala su posvečenost našeg naroda za slobodu i nezavisnost, kao i alarm svetskim centrima koji donose odluke, da pruže podršku istini o Kosovu i njegovom narodu, za zaštitu vrednosti zapadne civilizacije i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Adem Jashari i članovi njegove porodice postali su pravi amblem Narodne vojske, koja je pred oružjem bila još odlučnija da ide do kraja misije za oslobađanje otadžbine.

Uvaženi gosti,

Iz naše drevne tradicije, iz koje su nam prenete naše priče, čuli smo i pročitali mnoge priče o delima mnogih istorijskih ličnosti, ali racionalnom procenom možemo zaključiti da otpor i žrtva porodice Jashari zauzima jedinstveno mesto . Ovaj otpor je jedinstven i po nameni i po vrednostima, i po božanskoj poruci da su ljudsko i porodično dostojanstvo, kao i nacionalna sloboda, sveti.

Poštovani kosovski vojnici,

Odanošću Ustavu Republike Kosovo, KBS-u i vašim pretpostavljenima, noseći uniformu KBS-a, ispunjavate visoku dužnost odbrane domovine za koju smo se toliko žrtvovali kao narod.

Danas napredujete, obučavate se i dejstvujete u odbrani domovine, da biste podržali centralne i lokalne vlasti. Kažem vam da nastavite na taj način, da pomažete građanima bez razlike i da budete spremni da snažno doprinesete miru, sigurnosti i stabilnosti svuda u svetu.

Vi dobro znate kolika je cena slobode. Izvršite svoju misiju, jer tako ispunjavate amanet hiljada heroja, palih boraca i martira otadžbine.

Primer ste nesebične službe bez razmišljanja o zahvalnosti ili koristi. Najviša nagrada za vas je čast vojnika o vrednostima poštovanja, dužnosti, odanosti, integriteta i lične hrabrosti u svemu što radite.

Živeći i postupajući u skladu sa time, vi najbolje poštujete žrtvu Jasharaja, Prekaza, svih koji su pali za slobodu, borbu OVK i otpor svih generacija naših predaka.

Želim vam uspeha!

Last modified: 5 Mars, 2021

Comments are closed.

×