Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj zahteva angažovanje ministara za američku ekonomsku zonu i oslobađanje segmenta Kačanik Elez- Hani

21 Maj, 2018

 

48. sednica Vlade

Priština, 21. maj 2018

Na današnjem sastanku Vlade Republike Kosovo, premijer Ramush Haradinaj, je zatražio zalaganje i ozbiljnost od članova kabineta Vlade koji imaju obavezu da pripreme proglašenje američke ekonomske slobodne zone, tako da to bude završeno na vreme. Premijer je ocenio da je ovo projekat sa dugoročnim razvojnim efektima i dobrom porukom za sve strane investitore na Kosovu.

Premijer je takođe izrazio zabrinutost zbog blokiranja puta Priština-Elez Han, od klizišta. On je zatražio od Ministarstva infrastrukture informacije za poslove koji se obavljaju i za pronalaženje trajnog rešenja za klizišta u toj oblasti.
Vlada Kosova je danas usvojila Nacrt zakona o ratifikaciji bilateralnog Sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga za tehničku pomoć u procesu evropskih integracija. Podrška se očekuje da pokaže rezultate u stvaranju mehanizma za obuku i tehničku pomoć za efikasno komuniciranje ključnih tema u procesu integracije, kao deo zajedničkih napora Ministarstva za evropske integracije i donatora. Finansijski doprinos Vlade Luksemburga će iznositi 2 miliona evra, dok je Vlada Republike Kosovo obavezna da doprinese sa 100 hiljada evra za realizaciju ovih projekata

Na današnjem sastanku je usvojen nacrt zakona o energetskoj efikasnosti. Nacrt zakona definiše pravni okvir potreban za promociju i poboljšanje energetske efikasnosti u Republici Kosovo. Nacrt zakona reguliše aktivnosti usmerene na smanjenje energetskog intenziteta na državnu ekonomiju i koji doprinosi smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. Sa operacionalizacijom ovog nacrta zakona, Kosovo može da dobije sredstva u iznosu od 10 miliona evra. Vladin kabinet je usvojio odluku da se sa dva člana popuni Upravni odbor JP “Ibar-Lepenac,” nakon odluke Vlade Republike Kosova br.13/45, od 08. 05. 2018 o razrešenju četiri člana upravnog odbora ovog preduzeča.

Konačna odluka o eksproprijaciji nepokretnosti u javnom interesu koje su predmet izgradnje regionalnog puta Dečani-Kožnjer u katastarskim područjima u opštini Dečani, je na današnjoj sednici dobila odobrenje vlade. I preliminarna odluka o eksproprijaciji imovine bivšeg društvenog preduzeća “Sharrprodhimi” koja je predmet izgradnje ” Centra za zajednice” i “Doma kulture” u selu Restelica u Dragašu, je odobrena od strane Vlade. Sa odlukom odobrenom od strane kabineta Vlade, biće izvršeno dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju imovine koja je predmet izgradnje autoputa Priština-Elez Han u katastarskom području opštine Kačanik.
Odobrenje Vlade je takođe dobio i godišnji izveštaj o funkcionisanju sistema interne kontrole javnih finansija u javnom sektoru Kosova za 2017.godinu. Izveštaj odražava rezime izvršenih procena u entitetima javnog sektora na Kosovu za 2017. godinu i preporuke za poboljšanje i promene u upravljanju javnim finansijama. Izveštaj ima za cilj da informiše Ministarstvo finansija, Vladu, Skupštinu i državnu kancelariju za reviziju o funkcionisanju sistema interne kontrole javnih finansija u entitetima javnog sektora u Republici Kosovo.

Ovaj izveštaj će biti prosleđen Skupštini Republike Kosovo.
Na današnjem sastanku, Vlada Republike Kosovo je informisana o sprovođenju Nacionalnog programa za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 2017-2021. Ovo je četvrta izveštaj ove godine i pokriva period od 1. januara do 31. decembra 2017. Prema izveštaju podaci pokazuju, da je tokom 2017. godine dostignut nivo sprovođenja programa po stopi od 62,05%, nakon što je u potpunosti implementirano 600 od 967 planiranih mera.
Sa odlukom koja je danas doneta na sastanku, izvršeno je imenovanje privremenog Upravnog odbora novog energetskog preduzeća Kosova. Ovaj odbor je privremen i njegov mandat će trajati šest meseci.

Last modified: 21 Maj, 2018

Comments are closed.

×