Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj učestvuje na Samitu u Sofiji i na Bečkom ekonomskom forumu

17 Maj, 2018

 

Sofija 17. maj 2018. godine

Danas je u Sofiji, u Bugarskoj, počeo Evropski samit za zemlje Zapadnog Balkana, poznat kao samit u Sofiji, na kome učestvuje i Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj.

Samitom će predsedavati predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji će predstavljati Evropu zajedno sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Pored državnih lidera zemalja, deo ovog samita će biti i predsednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini i komesar EU za evropsku politiku susedstva i pregovore za proširenje Johannes Hahn.

Glavna tema ovog samita biće povezivanje, u oblasti transporta, energije i digitalne infrastrukture, obrazovanja, inovacija i digitalne ekonomije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, u vezi sa samitom, rekao da Evropa treba da igra aktivnu ulogu u ovoj transformaciji, jer će biti realnost svih Evropljana i sve što će se diskutovati na ovom samitu će imati globalnog uticaja.

Učesnici samita će potpisati zajedničku deklaraciju, koja obuhvata 13 tačaka i koje će pokazati posvećenost zajedničkoj budućnosti.

Pored predsednika Hashima Thačija, premijera Ramusha Haradinaja, na samitu u Sofiji učestvuje i zamenik premijera i ministra spoljnih poslova, Bedžet Pacoli.

Premijer Haradinaj će ostati u Sofiji i sutradan, kada će započeti sa radom i Bečki ekonomski forum, koji je okupio zajedno premijere Zapadnog Balkana i premijera Bugarske i gde je Kosovo zastupljeno od samog premijera Haradinaja.

Last modified: 17 Maj, 2018

Comments are closed.

×