Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj se sastao sa papom Francisom -“Kosovo mora uspostaviti stalne i strateške odnose sa Vatikanom”

23 Maj, 2018

 

Vatikan, 22. maja 2018.

Premijera Republike Kosova, Ramush Haradinaj, tokom dvodnevne posete Vatikanu, primio je u zatvorenoj audijenciji Sveti Otac, Papa Francis.

Tokom sastanka, premijer Haradinaj je upoznao Svetog Oca sa političkim dešavanjima na Kosovu, evropskim i evro-atlantskim putem, naglašavajući činjenicu da je Kosovo primer koegzistencije među narodima i verske tolerancije.

“Kosovo je primer verske tolerancije i promovisanja mira. Naš evro-atlantski put je ojačan strateškim partnerstvom sa Vatikanom. Njegovoj Svetosti, Papi Francisu, izrazio sam posvećenost naših građana, da duhovne i demokratske vrednosti očuvamo i negujemo, u duhu i za zajedničku korist”, rekao je Premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj, pohvalio je gostoprimstvo koje mu je pružio Papa Francis, rekavši da će Kosovo i njegov narod zauvek biti zahvalni Vatikanu na podršci datoj tokom poslednjih decenija, a takođe je izrazio posvećenost države Kosova za strateško partnerstvo sa Vatikanom.

“Moja poseta Vatikanu i sastanak sa Papom Francisom je velika čast za mene i za narod Kosova. Iskoristio sam ovu čast da prenesem najbolje pozdrave i želje naroda Kosova za Svetog Oca, Papu Francisa, za Svetu Stolicu, odnosno Vatikan, i želju za uspostavljanjem trajnih i strateških odnosa sa Vatikanom”, rekao je premijer Haradinaj.

Ovom prilikom, premijer Haradinaj je preneo Svetom Ocu, poklon od naroda Kosova, pismo – zahtev za prihvatanje, priznavanje i brigu prema Kosovu.

“Impresioniran sam da je Sveti Otac, Papa Francis, bio istinski čovek, sa izuzetnom toplinom, rekao je “Narod Kosova mi je u srcu”, rekao je premijer Haradinaj.

Visoko ocenjujući prijem u Vatikanu, premijer Haradinaj je naglasio da je tretman i prijem sa takvim poštovanjem dokaz produbljivanja odnosa između dve zemlje.

“On je dao blagoslov, za Kosovo, blagoslov koji je bio dirljiv ne samo za mene, već za sve nas, jedan poseban osećaj. Osećao sam se počašćen i stvarno sam se osećao uvažen danas”, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj rekao je da je srećan i zahvalan da je Kosovo izgradilo prijateljske odnose sa Svetom Stolicom.

“Nama su veoma važni ovi odnosi. Vatikan, kao i Sveta Stolica, je član mnogih međunarodnih organizacija, poput Interpola i drugih organizacija. Duboko sam ubeđen da će na našem putu kao Kosovo, oni imati osećaj za nas. Uveren sam da će Sveta Stolica imati osećaj za Kosovo”, rekao je premijer Haradinaj.

Sastanak sa Papom Francis održan je u rezidenciji Svetog Oca, u Vatikanu u zatvorenoj audijenciji, u okviru zvanične posete Premijera Haradinaja Vatikanu, koja ima za cilj uspostavljanje strateške saradnje i priznavanje državnosti Kosova od strane Svete Stolice.

Last modified: 23 Maj, 2018

Comments are closed.

×