Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Sa opštinama se treba stvoriti novo partnerstvo za prevazilaženje izazova i njihov razvoj!

10 Prill, 2018

 

Priština, 10. april 2018

Budžetska pitanja, imovinska pitanja vezana za zemlju i ona koja se odnose na borbu protiv korupcije su glavne teme za koje Vlada i opštine treba da sarađuju. Tako je izjavio premijer Ramush Haradinaj, u svom uvodnom govoru na prvom sastanku sa predsednicima opština u okviru „ Konsultativnog foruma Vlada – Opština iniciranog od strane samog premijera.

Ovaj sastanak se smatra prvim korakom ka izgradnji stalne platforme konsultacija, saradnje i koordinacije u konsultativnom Forumu Vlada – Opština.

Ovom prilikom, premijer Haradinaj je rekao da je ovo dobar početak za razvoj stalnih konsultacija dakle Konstantno Konsultativno veće Vlada-opština, pošto su kao što su gradonačelnici u direktnoj komunikaciji sa građanima koji očekuju od njih, i njihov rad je veoma težak, jer su očekivanja i potrebe velike, ali opcije su ograničene.

Pozivajući se na neka od pitanja i tema sa kojima se suočavaju opštine Kosova, premijer Haradinaj je rekao da su problemi različite prirode, polazećei od onih budžetskih o kojima je rekao da bi trebalo da stvori nova veza prevazilaženja ozbiljnih izazova u nekoliko opština.

“Mogućnosti koje postoje se trebaju sprovesti, a ne da se izgube zbog nedostatka komunikacije i saradnje između nacionalnog i lokalnog nivoa. Današnji sastanak je inicijativa neophodna za uspostavljanje ovog partnerstva za dobrobit građana “, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da opštine imaju partnera Ministarstvo za lokalnu upravu, ali i Kancelarija Premijera želi da bude direktno uključeno u pitanja sa kojima se suočavaju kosovske opštine da im pomogne za njihovo rešavanje i iz tog razloga, Vlada je sada već imenovala koordinatora Besnika Tahirija koji će se direktno baviti ovim temama.

Davanje svojine na korićenje opštinama je još jedan korak ka ekonomskom razvoju, ocenio je premijer Haradinaj, navodeći borbu protiv korupcije, o kojoj je rekao da je u interesu Kosova i međunarodne zajednice, u procesu evropskih reformi i najosetljivijim pitanjima naše zemlje, liberalizacije viza za naše građane.

U međuvremenu je, ministar finansija Bedri Hamza rekao da je Ministarstvo finansija na raspolaganju opštinama, svaki put kada kad god su im potrebna sredstava, preraspodela i odobrenje dodatnih prihoda biće otvoreni u svakom trenutku.

Predsednik Asocijacije kosovskih opština, istovremeno predsednik opštine Podujevo, Agim Veliu, je visoko ocenio organizaciju ovog sastanka, rekavši da je lokalna samouprava imala neke probleme koji se bez kontakta i bez razumevanja sa vladom ne mogu prevazići.

Na današnjem sastanku, prvom ove vrste bili su pozvani svi predsednici opština na Kosovu, sa ciljem izgradnje zajedničkog plana saradnje, da bi se unapredili važni projekti koji imaju veze sa centralnom vladom. U današnjoj diskusiji gradonačelnici su naveli dostignuća, probleme i kapitalne planove za opštine u kojima upravljaju.

Last modified: 10 Prill, 2018

Comments are closed.

×