Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Putovaćemo zajedno sa knigom i bibliotekom

10 Prill, 2018

Priština, 10. april 2018

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je na manifestaciji „Nedelja nacionalne biblioteke“, edicija XVI, na temu „Obrazovanje i bibliotekarska obuka“ rekao upravnicima Nacionalne biblioteke Kosova „Pjeter Bogdani“, da će Vlada pažljivo i sa poštovanjem tretirati bibliotekarsku infrastrukturu na Kosovu.

Pred mnogim prisutnima, premijer Haradinaj se zahvalio i čestitao svima koji su u teškim vremenima preživeli sa knjigom, bibliotekama, koji su učinili da budemo ono što smo danas.

Premijer je pomenuo desetogodišnji predratni vakum, posledice rata, ali i krizne situacije, naglašavajući činjenicu da ni u tim vremenima nismo bili sami. „Sećam se, koliko puta je Ambasada Amerike, donirala izdanja, namenjena građanima i studentima. U to vreme sam to propratio, i to je na mene ostavilo utisak.“, rekao je premijer Haradinaj, zahvalivši se Americi, njenom narodu, Ambasadi, na konstantnoj pažnji koju nam ukazuju.

U nastavku je premijer Haradinaj rekao da Vlada nije posvetila dovoljno ni vremena ni pažnje knjigama, i bibliotekama, ali ni njihovim aktivnostima.

Premijer Haradinaj je govoreći o infrastrukturi biblioteka rekao da ima mnogo funkcionalnih poteškoća, ali da će se vrlo brzo pristupiti njihovom rešavanju.

„Znajući da posedujemo dragocene autore koji su cenjeni u celom svetu, imamo mogućnost da u ovakvim momentima zajedno, da imamo nekoliko od najcenjenijih albanskih autora i da se setimo da su oni sa nama“, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer je rekao da ćemo nastaviti da hodamo zajedno i da ćemo preuzeti odgovornosti koje nam pripadaju.

Na ovom sastanku su pored institucionalnih predstavnika i predstavnika akademskog života, govor održali i ministar kulture, omladine i sporta, Kujtim Gashi, direktor Nacionalne biblioteke Kosova „Pjeter Bogdani“, Fazli Gajraku i ambasador SAD-a na Kosovu, Greg Delqwie.

U okviru „Nedelje biblioteke“, otvorena je i izložba sa gravurama iz izdanja knjiga posvećenih Skenderbegu.

Last modified: 10 Prill, 2018

Comments are closed.

×