Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Odgovornost je svakog od nas da stvorimo rešenja i tretiramo ih u našoj zemlji

20 Prill, 2018

 

Priština, 20. april 2018

Odgovornost je svakog od nas da stvorimo rešenja u našoj zemlji, kako bi se pravilno lečili u našoj zemlji. Tako je rekao premijer Ramush Haradinaj, povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, u organizaciji Ministarstva zdravlja, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije-Kancelarije Premijera u Prištini, sa temom:
” Obuhvatanje svih u zdravstveno osiguranje: Za svakoga, svuda”
Premijer Haradinaj je, ovom prilikom rekao da su teme o zdravstvu od velikog značaja i trebaju biti tretirane u sadržaju, tako da drugi problemi izađu na videlo.
“Iako smo izdvojila 20 miliona dodatnih sredstava za zdravstvo, ipak to nije magično rešenje”, rekao je premijer Haradinaj.

Ocenjujući situacije kroz koje prolazi zdravstveni sektor, premijer Haradinaj je pomenuo neke kao najvažnije; onu sa kojom se suočavaju lekari i tehničko osoblje, za koje je rekao da su heroji ove zemlje; Druga situacija je da je infrastruktura u zdravstvu stara i nedostaju osnovne stvari, nedostaju lekovi, duge liste čekanja pacijenata i mnogo drugih.

“Ali sada vidim ozbiljnost u suočavanju sa situacijom u zdravstvu i pozivam sve i lokalne i međunarodne partnere, da poboljšamo situaciju u zdravstvu”, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je zdravlje naše, naših ljudi.

Ministar zdravstva Uran Ismaili je rekao da je u Ministarstvu zdravlja povećan nivo odgovornosti, poboljšano je upravljanje Univerzitetske Kliničke bolničke službe na Kosovu i radi se na regulisanju farmaceutskog sektora.

“Konkretizovali smo fond za zdravstveno osiguranje učinivši transparentnim korake koji se trebaju preduzeti kroz transparentnu komunikaciju sa javnošću”, rekao je ministar Ismaili, dodajući da je u Vladi doneta odluka o uspostavljanju Odbora za zdravstveno osiguranje, kojim se otvara put za preduslove koji se moraju ispuniti za zdravstveno osiguranje.

Dr Ardita Tahirukaj, šef kancelarije SZO u Prištini, je rekla da je zdravlje naše najveće bogatstvo i ne treba se posmatrati kao luksuz, koji mogu uživati samo privilegovani. “Svi ćemo ostvariti koristi u socijalnom, ekonomskom aspektu, i sa apekta zaštite životne sredine, iz sveta koji ima za cilj zdravlje za sve. Vreme je da zajedno ubrzamo naše napore za postizanje zajedničkog cilja: Opštu zdravstvenu zaštitu za sve na Kosovu “, izjavila je dr. Tahirukaj.

Last modified: 20 Prill, 2018

Comments are closed.

×