Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Ljudska je vrednost da se poštuju jezik onog drugog

4 Maj, 2018

Priština, 4. maj 2018.

Republika Kosovo ima najnapredniji pravni okvir u oblasti jezičkih prava. Ustav Republike Kosovo i Zakon o upotrebi jezika definišu da albanski i srpski jezik uživaju ravnopravan status službenih jezika, dok su jezici drugih zajednica, kao bosanski, turski i romski jezik imaju status službenih jezika i jezika u službenoj upotrebi u opštinama. Tako je izjavio premijer Kosova, Ramush Haradinaj, na otvaranju pete godišnje konferencije Međunarodnog udruženja poverenika za jezike, u organizaciji Kancelarije poverenika za jezike pri Kancelariji premijera, sa temom “Višejezičnost:. Vrednosti i / ili obaveza”

“Kosovo je specifično u pogledu jezika i ima službenu dvojezičnost. Dakle, Kosovo je jedna zemlja koja ima dva zvanična jezika, albanski i srpski. Srpski jezik kao službeni jezik ima neke poteškoće u sprovođenju, dakle po Ustavu, po zakonu je zvanični jezik, ali postoje neke poteškoće u sprovođenju. One se takođe pojavljuju i u prevođenju, u blagovremenoj pripremi zakona, a naročito u komunikaciji na svim nivoima “, rekao je premijer Haradinaj, uz napomenu da Vlada nastavlja da pruža podršku angažovanju poverenika za jezike na Kosovu.

U svom govoru pred učesnicima, premijer Haradinaj je rekao da je ljudska vrednost poštovanje jezika onog drugog.

Vlada Republike Kosovo je preduzela nekoliko inicijativa u cilju sprovođenja zakona i da se postigne sloboda jezika. Trenutno se radi na koncept dokumentu za osnivanje prevodilačke jedinice, jedinice koje će voditi proces prevođenja zakonodavstva još od prve faze pripreme i obuhvatiće uređivanje i korekturu, kao pokušaj da se postigne viši standard približavanja i usklađivanja višejezičkog zakonodavstva na Kosovu.

Premijer Haradinaj je dodao da je Vlada pripremila i odobrila akcioni plan za rešavanje preporuke iz izveštaja Evropske komisije za zemlju 2018., koji, između ostalog, predviđa i usvajanje strategije za zaštitu i unapređenje prava na jezik.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji organizovanoj pet godina zaredom- prisustvovali su Slaviša Mladenović, poverenik za jezike na Kosovu, poverenici iz različitih zemalja sveta, kao i ambasadori akreditovani na Kosovu.

Last modified: 4 Maj, 2018

Comments are closed.

×