Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kraj dijaloga između Kosova i Srbije, uzajamno priznavanje

5 Prill, 2018

 

Priština, 5. april 2018

Na konferenciji u organizaciji Istražnog instituta za evropske poslove i razvoj (RIDEA) i Grupe za istraživanje politike na Balkanu (BPRG), sa temom scenario “Velikog finala” između Kosova i Srbije, premijer Republike Kosovo Ramuš Haradinaj je rekao da finale dijaloga između Republike Kosovo i Srbije treba da bude recipročno priznavanje.
Premijer Haradinaj se u početku podsetio masakra na Kosovu, rekavši da su tokom cele ove nedelje odavali pomen ubijenim i masakriranim tokom rata u Kruši, Celini, Rezalu, Pastaselu, ili u drugim opštinama, i da niko ne treba da zaboravi da je Kosovo došlo ovde kroz veoma veliku bol i Kosovo je ono koje je prevazišlo sebe da bi dalo epilog ovakvoj situaciji.

“To nije jedan incident, jedan dan, jedan čin. Postoje rane koje su u srcu, umu i u osećanjima mnogih ljudi. Kosovo i njene institucije su pružile sve dokaze da bi prevazišle sve kako bi krenuli napred. Onda, šta je nedostajalo u ovom procesu Kosovo- Srbija, a več je proteklo dve decenije a ne završava se? Nije odsustvovalo Kosovo, siguran sam “, rekao je premijer Haradinaj, ističući da su u ovom procesu odsustvovali donosioci odluka.

Premijer Haradinaj je dalje rekao da velika energija Vašingtona koja je postojala da bi zaustavila rat, sada je delegirana Evropljanima, a ovi poslednji, kao što su spori i podeljeni, usporavaju taj proces.

Ovom prilikom, premijer je izrazio zabrinutost, zašto i nakon dve decenije, pitanje dijaloga između Kosova i Srbije ostaje otvoreno. On je rekao da ne treba da se stidimo da otvoreno kažemo da ako nemaju sposobnosti neka traže pomoć.
“Ako zvanični Brisel nema kapaciteta da zaključi ovu temu , neka zatraži pomoć, ili ako ne želi pomoć, nek nam kaže šta da radimo i mi ćemo se kretati u našem pravcu, kao što smo znali da radimo u prošlosti”, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je takođe rekao da je, u periodu dok je na vrhu vlade video nesrazmer u energiji Brisela u pogledu pitanja koja su ostala otvorena između Kosova i Srbije, i u tom smislu je potrebno da se nešto promeni.

Što se tiče sporazuma, premijer je rekao da su neki od njih realizovani i postoje stvarni rezultati, ali u nekim drugim postoji stagnacija, kao što je sa energetskim sporazumom.

“Ovo pokazuje slabost zvaničnog Brisela. Zvanični Brisel dozvoljava da se dogode mnoge nezakonske radnje u oblasti energetike, odnosno na severu i oko Kosova, u ulaganju, u prenosu i nema moć da kaže Beogradu da nema pravo da uradi takav postupak. Gubimo vreme, delujemo, radimo i na kraju treba da uzmemo sredstva iz budžeta kako ne bi dozvolili da se situacija dalje degradira “, rekao je premijer, navodeći da je zahtevao 4 miliona evra od EU-e da bi preživili ovu situacija za još neko vreme.

Premijer Haradinaj je takođe, rekao da nečija nespremnost da preuzme ulogu ne znači da zaustavlja Kosovo, jer je bilo i drugih faza kada donosioci odluka nisu imali ovu spremnost, ali je Kosovo išlo svojim putem. Govoreći o putu Kosova u svim procesima, premijer Haradinaj je rekao da Kosovo nema vremena da beskonačno čeka, i dodao da ne postoji potreba za više kreativnosti, jer bi finale ovog procesa trebalo da bude recipročno priznavanje.
“Finale je jedno, to je međusobno priznavanje koje bi trebalo da se desi. Ko ima hrabrosti, snage, ili bilo koji instrument neka pomogne. Ko nema, treba da kaže Kosovu da ide svojim putem, a kada to kaže, onda Albanci na Balkanu treba da zapitaju sebe, da li možemo da idemo na ovaj način ili šta treba da radimo. Dakle , jednog dana treba neko da dođe i da nam kaže odlučite za sebe. Ovo je realnost koju moramo da shvatimo, jer su protekle dve decenije, 20 godina u Evropi i kažu nam nastavljamo dijalog. Dokle?! “, rekao je premijer Haradinaj, naglasivši da treba da postoji institucionalno i političko jedinstvo i bilo bi dobro da svi politički lideri budu deo dijaloga.

Učesnici ove konferencije su bili predsednik Republike Kosovo, Hashim Thači, predsednik pokreta “Vetevendosje” Albin Kurti, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, Lutfi Haziri, američki ambasador u Republici Kosovo Greg Delavie, ambasador Norveška na Kosovu, Per Strand Sjaastad, predstavnici zajednica koje žive u Republici Kosovo, diplomatski kor akreditovan na Kosovu, kao i predstavnici civilnog društva.

Last modified: 5 Prill, 2018

Comments are closed.

×