Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovu u NATO vidi bezbednost i večni mir

29 Qershor, 2018

Priština, 29. jun 2018.

„Perspektiva čitavog našeg regiona je jedna reč. Kao i druge zemlje i Kosovo u NATO vidi bezbednost i večni mir“, rekao je premijer Haradinaj, nakon sastanka sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO-a, Paolo Alli.

Naglašavajući kontinuiranu saradnju sa NATO-om, premijer Haradinaj je rekao da se Kosovo raduje dolasku predsednika Parlamentarne skupštine, u kojoj Kosovo ima status posmatrača.

Na ovom sastanku je premijer Haradinaj rekao da će Kosovo i njen narod biti večno zahvalni i nikad neće zaboraviti pomoć koju je NATO pružilo u svim fazama izgradnje države.

Premijer Haradinaj je naglasio važnu ulogu NATO-a u garantovanju mira i bezbednosti i mirovne snage KFOR-a je ocenio kao važnog partnera na Kosovu.

Takođe, premijer Haradinaj je rekao da Kosovske snage bezbednosti, podržane od strane NATO-a u svim fazama formiranja, ispunile su operativne kapacitete u pravcu transformacije u Oružane snage, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

S druge strane, Paolo Alli, predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a, rekao je da NATO i Kosovo imaju jaku vezu dugu niz godina i naglasio je važnost nastavka napretka Kosova na putu ka članstvu u NATO-u.

„Danas sam ovde kao predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a, da još jednom demonstriram da je Parlamentarna skupština veoma bliska sa Kosovom, da je veoma vezana i posvećena Zapadnom Balkanu, jer mi smatramo da je Zapadni Balkan esencijalni deo Evrope“, rekao je predsednik Alli.

On je rekao da se rade najbolje da podržavaju napore koje ulaže Kosovo u procesu reforme, koja je neophodna za članstvo u NATO. „Mi vidimo stvarni napredak, mi takođe vidimo da ima još da se radi, posebno u normalizaciji odnosa sa Srbijom, međutim mi smo uvereni da je vaše rukovodstvo veoma moćno i da ćete beležiti uspeh na vašem putu ka evoatlantskim integracijama“, rekao je Alli, naglasivši da prisustvo misije KFOR-a, napori -a koje je NATO uložilo u proteklim godinama da doprinese stabilnosti, bezbednosti i miru, predstavljaju dokaz da Kosovo i Zapadni Balkan trebaju biti što bliže Evropi.

Last modified: 29 Qershor, 2018

Comments are closed.

×