Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je ponosno na svoju ustavnu osnovu

10 Prill, 2018

Priština, 10. april 2018.

Na prijemu koji je organizovalo Ministarstvo pravde u čast obeležavanja desete godišnjice Ustava Republike Kosovo, premijer Republike Kosovo Ramush Haradinaj rekao je da je Kosovo kao nova zemlja ponosno svojom ustavnom osnovom.

Premijer Haradinaj je rekao da je ponosan novom ustavnom osnovom ovog vremena, rekavši da Albanci imaju tradiciju normi i kodeksa i pripadaju najranijim narodima koji su imali norme i kodekse kojima su regulisali svoj život, neke od kojih su imale odjeka u svetu u svojem vremenu.
“Na ovaj način, Albanci su imali norme i kodekse ekvivalentne sa naprednim normama i kodeksima naroda naprednim kroz vekove, kroz milenijume. Ovo je istina našeg života. Oni koji studiraju nauku, pravdu, zakone, ustavnost, znaju to”, rekao je premijer Haradinaj.
Međutim, ono što je karakteristično za naš novi ustav, a koje je naglasio premijer, jeste da je on spojio najviše standarde današnjih ustava, kao što je poštovanje ljudskih prava, onih prava koja u nekim zemljama još uvek su tabu, zatim integraciju i poštovanje zajednica.

“Ja mislim da je najnapredniji nivo na svetu i to kažem sa puno hrabrosti. Znam da je svet velik, ali ne poznajem nijednu drugu zemlju u svetu koja je dala tako zagarantovane pozicije, sa toliko privilegija etničkim zajednicama koje žive u zemlji. Na taj način, mi smo danas među narodima našeg kontinenta, ali i sveta da imamo najnapredniji ustav sa puno prava koja su posvećena i marginalizovanim kategorijama”, rekao je premijer Haradinaj.

Čestitajući mnogim prisutnima na Dan Ustava, premijer Haradinaj je rekao da bi voleo da i Kosovo ima jedan Ustav poput Amerike koji ima malo članova, koje svi znaju i koji se ne menja, ali je Kosovo postalo država kasnije.

U obeležavanju desete godišnjice Ustava, bili su prisustni predsednik Hashim Thaçi, američki ambasador Greg Delawie, predsednica Ustavnog suda, Arta Rama, ministri kabineta vlade, članovi Ustavnog suda, poslanici i mnoge druge ličnosti na Kosovu.

Last modified: 10 Prill, 2018

Comments are closed.

×