Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je deo koalicije koja se bori protiv ekstremizma

4 Qershor, 2018

 

Tirana, 4. juni, 2018

Premijer Republike Kosova Ramush Haradinaj je nakon brojnih sastanaka održanih u Tirani, učestvovao kao panelista na konferenciji pod temom “Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma – Partnerstvo za uspeh“ gde je razgovarano o mnogim dimenzijama rata za sprečavanje ove pojave globalnih razmera.

U sastavu panela su bili i premijer Albanije, Edi Rama, bugarski premijer Bojko Borisov, i princ Jordana Gazi bin Muhamad.

Ovom prilikom je, premijer Haradinaj rekao da je Kosovo deo evro-atlantskih naroda, deo koalicije koja se bori protiv ekstremizma.

Obraćajući se stručnjacima za borbu protiv terorizma, mnogim političkim i verskim predstavnicima, premijer Haradinaj je rekao da je ideja ekstremista da koristite različite mreže, mreže u dobrotvorne svrhe ili i druge verske mreže i nažalost regrutovali su ljude u mrežama u svakoj zemlji.

“Kosovo je svesno u pogledu rizika od ekstremizma. Mi smo kao mala zemlja imali odlaske u strane ratove, ali smo takođe i sprečili putovanja nekih lica do odu tamo. Problemi i vesti koje stižu iz rata tamo su učinile da građani shvate opasnost “, rekao je premijer Haradinaj.

S obzirom da je Kosovo nova zemlja, premijer Haradinaj je rekao da opcija koju imamo je da vidimo da je porodica važna i prvi korak koji se mora preduzeti u sprečavanju ekstremizma, je očuvanje porodice.
“Mi se mnogo uzdajemo u porodice jer je to prva institucija koja treba da deluje”, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je rekao da Kosovo ipak ima još mnogo posla da obavi.

“Želimo da budemo tim, da sarađujemo i nadam se da je ključ uspeha saradnja unutar zemlje, saradnja između naroda”, rekao je premijer Haradinaj.
On je rekao da svi treba da budu svesni da mogu biti upotrebljeni od strane terorista, tako da je naš interes da svi radimo zajedno i sa svetskim organizacijama.

Premijer Haradinaj je istakao interesovanje Kosova da u novembru postane deo Interpola.

Premijer Haradinaj je, takođe, rekao da su zločini u ratovima ISIS-a pomogli svetu da razume koliko je opasna ova ideologija, kamflirana verske plaštom, tako da je unapređenje svesti za sada vrlo dobro i svi su svesni rizika od terorizma.

Pred prisutnima na ovoj konferenciji održali su govore i premijer Edi Rama, princ Jordana Gazi bin Muhamed i bugarski premijer Bojka Borisov.

 

Last modified: 4 Qershor, 2018

Comments are closed.

×