Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: BSK dobar primer zajedničkog kretanja Kosova sa SAD i NATO-om

17 Korrik, 2018

 

Priština, 17 jula 2018

Premijer Ramush Haradinaj prisustvovao je ceremoniji potpisivanja povodom kupovine višenameskih vojnih vozila visoke mobilnosti od strane Vlade Kosova (HMMWV) za Bezbednosne snage Kosova.

Premijer Haradinaj je u svom govoru pred pisutnima rekao da su Kosovske snage bezbednosti profesionalne i sveobuhvatne trupe i to je najbolji primer zajedničkog kretanja Kosova sa SAD i NATO-om.

Naglašavajući važnost današnjeg dana, premijer Haradinaj je rekao da danas smo svedoci velikog događaja za narod Kosova i da BSK se modernizuju višemamenskom vojnom tehnikom “Hamvi “ Hamza a angažovanje za podizanje tehničkih kapaciteta BSK-a i pokazuje da ove snage rastu prema standardima NATO-a.

Premijer Haradinaj se zahvalio strateškim partnerima Kosova, na datoj pomoći narodu Kosova u najtežim trenucima i koju pomoć daju i sada u izgradnji mira i bezbednosti na Kosovu.

“SAD, NATO-a, KFOR-a i Bondsteell su sinonim mira i bezbednosti na Kosovu i nije iznenađuje to što je narod Kosova naj pro-američki narod i ostaje veran stalnom prijateljstvu sa SAD”, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je istakao pro-zapadnu i stratešku orijentaciju Kosova, zajedno sa demokratskim državama. “Kosovo je stalo u redove sa vojskama slobode i mira. Tranzicija BSK -a izvršiće se u potpunoj koordinaciji i uz podršku naših strateških saveznika. Kosovski od zemlje konzumenta bezbednost postaje zemlja koja proizvodi i pruža bezbednost i spremno je da učestvuje u mirovnim misijama, gde god naši saveznici budu to smatrali potrebnim”, dodao je je premijer Haradinaj.

Dodajući da su Kosovske bezbednosne snage snaga svih koji žive na Kosovu, albanske večine , srpske , turske , aškalijske , romske, egipćanske, bošnjačke zajednice.
“Kao takva , ovaj snaga uživa poverenje svih nas na Kosovu, i kao premijer se radujem činjenici što se danas Bezbednosne snage Kosova opremljuju ovom naprednom i dokazanom tehnologijom,” rekao je premijer Haradinaj, na kraju njegovog govora.

Ministar BSK-a , Rustem Beriša je rekao da je ovo poseban dan za njega i Ministarstvo bezbednosnih snaga jer snabdevanje sa vozilama “Hamvi”, koja će služiti Bezednosnoim snagama Kosova , utiće na direktan napredak operativnih kapaciteta BSK-a i produbljivanje saradnje između SAD i Kosova.
Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, naglasio je da više nego vozila ovaj ugovor šalje jasan znak celom svetu, da Kosovo namerava da odvede do kraja evroatlantske integracije na sve načine, i da će ova kupovina ojačati partnerstvo između Kosova i SAD.

Izvršni potpredsednik kompanije “AM General”, Lawrance A. Platt, rekao je da će ovaj ugovor pomoći daljem unapređenju veza između dve zemlej u pogledu bezbednosti i u drugim aspektima .
Učesnici ovog događaja bili su komandant KFOR-a, Salvatore Cuocci, komandant kampa Bondsteell, Nick Ducich, ambasadori akreditovani na Kosovu, komandant BSK, general-lejtnant, Rrahman Rama, ministri, poslanici i brojni gosti.

 

 

Last modified: 17 Korrik, 2018

Comments are closed.

×