Zyra e Kryeministrit

Povodom 233-e godišnnice nezavisnsoti Sjedinejnih Američkih Država, Premijer Republike Kosova g. Hashim Thaçi uputio je telegram Predsedniku Obama i američkom narodu

4 Korrik, 2009

Priština, 4 jul  2009

U telegramu se kaže :

Poštovani Predsedniče  Obama,

Dozvolite te da u ime Vlade Republike Kosova uputim najsrdačnije čestitke Vama i američkom narodu, povodom 233-e godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih  Američkih Država . Radjanje  amerićke nacije  zasnovano je na fundamentalnim vrednostima ljudske civilizacije: slobode, demokratije,  ravnopravnosti i ljudskog dostojanstva. Ove vrednosti širile su se u celom svetu služivši kao garancija protiv tiranije, tlačenja i  nepravde.

Proglašenje nezvisnosti Kosova  je učinjeno upravo na istim vrednosoima  i sonovni pravima . Ustav, zakoni i načela funkcionisanja  Republike Kosova odražavaju najviše vrednosti i i standarde demokartije, multietničkog društva, ravnopravnsoti svih gradjan, vladavine  zakona, slobode izražavanja i tržišne ekonomije. Podrška Sjedinjenih Američkih Država u savkom koraku kretanja Kosovo ka slobodi, nezavisnosti  i razvoja bila je presudna i nezamenjiva.
 
Nezavisnost  Reublike Kosova dokazala  se kao faktor stabilnosti donevši više jasnoće, saradnje i dobro susedstvo u celom  našem regionu. Republiku Kosova je več priznlo 60 država  od svetskog uticaja  i ono je član sa punim pravima u Medjunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci. Naša strateški  cilj je da budemo potpun deo evroatlantske zajednice, NATO-a i Evropske zajednice.
  
Čestitajuči Vam još jednom, poštovani predsedniče Obama, povodom godišnjice nezavisnosti Vaše zemlje, dozvolite mi da Vas uverim da če isntitucije i narod Kosova nastaviti još više gajiti vrednosti i duh prijateljstva i odlične i stalne  saradnje  sa narodom i Vladom Sjedinjenih Američkih Država.

Last modified: 4 Korrik, 2009

Comments are closed.

×