Zyra e Kryeministrit

Početak Samita Zapadnog Balkana u Londonu, premijer Haradinaj: Kosovo je pogodan teren za strana ulaganja

11 Korrik, 2018

London, 10. jul 2018.

S’prijemom premijera Velike Britanije, Tereze May, za vođe delegacija zemalja članica Berlinskog procesa i država članica Evropske unije, počela je danas prva sednica samita EU-Zapadni Balkan, peti po redu, koji se održava u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, na kome Kosovo predstavlja njen premijer Ramush Haradinaj.

Na prvoj sednici ovog samita, tema za diskusiju je ekonomija.

U svom govoru, premijer Haradinaj je odrazio trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji, rekavši da Kosovo sledi duh Berlinskog procesa i u okviru toga zemlja je stvorila izuzetno povoljnu klimu za strana ulaganja. “Kosovo sada već ima Zakon o strateškim ulaganjima koji stvara podsticaje i dobre uslove za strane investitore. U tom duhu, u ovih poslednjih šest meseci, Kosovo je uspostavilo tri specijalne ekonomske zone, koje uključuju površinu od 150 hektara spremnu za doček stranih investitora “, rekao je premijer Haradinaj, pozivajući se i na velike energetske projekte, one alternativne energije, planove za zatvaranje “Kosova A” i rehabilitaciju “Kosova B”, za završetak svih projekata za puteve koji povezuju veće gradove i planove za ulaganja više od 200 miliona evra uz sufinansiranje EU za projekte u železničkoj infrastrukturi .

Premijer Haradinaj, je nastavio svoj govor na Samitu Zapadnog Balkana koji se održava u Londonu, navodeći investicije od 100 miliona evra za projekte koji tretiraju otpadne vode, projekte zelenih gradova, seoske puteve i projekte u vodnoj infrastrukturi i pokretanju programa digitalizacije. “Svi projekti koji povezuju Kosovo sa Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom, su dokaz naše posvećenosti dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i sav posao koji se obavlja na Kosovu, je zasnovan na evro-atlantskim vrednostima i to je put koji Kosovo prati “, rekao je premijer Haradinaj.

U prvoj sesiji, posvećenoj ekonomiji, izveštaj je podneo i komesar EU za evropsku politiku susedstva i pregovore za proširenje, Johannes Hahn za sastanak ministara ekonomije u Beču i za koji sastanak je, premijer Haradinaj rekao da Kosovo stoji iza sporazuma o regionalnoj ekonomskoj saradnji. Na ovom samitu učestvuje i britanska premijerka, Tereza May, nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar, Sebastian Kurz, premijeri drugih evropskih zemalja, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini i drugi važni akteri.

Svi učesnici na ovom Samitu su istakli perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i njihov put integracija u Evropsku uniju.

Premijer Haradinaj je prvog dana Samita predstavio projekte Kosova, dostignuća i izazove sa kojima se suočava Kosovo od početka Berlinskog procesa, naglašavajući posvećenost Kosova dobrosusjedskim odnosima, održivom ekonomskom razvoju, i evropskom putu kao jedinoj alternativi.

“Kosovo je još od njenog uključivanje u Berlinski proces bilo posvečeno jačanju dobrosusedskih odnosa, putu ka evropskim integracijama i ekonomskoj saradnji sa svim zemljama koje su uključene u ovaj proces”, rekao je premijer Haradinaj, vrednujući ulogu svih zemalja EU u tom procesu.

Last modified: 11 Korrik, 2018

Comments are closed.

×