Zyra e Kryeministrit

Po prvi put Kosovo učestvuje na sastanku Venecijanske komisije

25 Qershor, 2018

Venecija, 22. jun, 2018

Još od proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i članstva u Venecijanskoj komisiji od 2014. godine, po prvi put zvanična delegacija Kosova učestvuje na 115. plenarnoj sednici Venecijanske komisije u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata i Zakona o opštim izborima.

Sastanak sledi nakon što premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, kroz pismo upućeno ovoj Komisiji, 16. aprila, zvanično tražio pravno mišljenje o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata i Zakona o opštim izborima.

Cilj izmena i dopuna regulatornog okvira Kosova o finansiranju političkih subjekata je da se obezbedi veća transparentnost finansiranja i potrošnje, da se uspostavi efikasan sistem revizije i poboljša odgovornost kroz objavljivanje finansijskih izveštaja političkih subjekata. Ovi napori su nastavak borbe Kosova protiv korupcije i povećanje transparentnosti u javnom sektoru.

Preporuke od strane izvestioca Venecijanske Komisije su pozitivne i u skladu sa vizijom Kosova za istovremeno dalje jačanje zakonodavstva, kao i jedan od preduslova za proces evropskih integracija u EU. Svi članovi relevantnih zakona će biti usklađeni prema preporukama koje je dala Venecijanska komisija. Izrada zakona i drugih procesnih aktivnosti je snažno podržana od strane projekta SAEK i UNDP i Vestminsterske fondacije.

U sastavu delegacije Republike Kosova, su Mentor Borovci, direktor pravne kancelarije pri Kancelariji premijera, Jahija Luke, savetnik premijera i Arben Krasnići, direktor koordinacionog Sekretarijata Vlade.

Last modified: 25 Qershor, 2018

Comments are closed.

×