Zyra e Kryeministrit

Partnerstvo sa Ajovom je partnerstvo sa SAD-om

10 Maj, 2018

Priština, 8. maj 2018

Dobri bilateralni odnosi i prijateljstvo koje Kosovo ima sa državom Ajova, istovremeno su i odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tako je ocenio premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, na sastanku sa Komandantom Nacionalne Garde Ajove, generalom majorom Timothy-jem Orr.

Tokom sastanka sa generalom Orr, premijer Haradinaj ga je obavestio o postignućima i prioritetima Vlade Kosova, ne samo o profesionalnom jačanju i usavršavanju Bezbednosnih snaga Kosova, već i o tome koliko i u čemu je Kosovu potrebna pomoć i asistencija SAD-a.

„Veoma smo posvećeni da naši bilateralni odnosi jačaju oblasti od zajedničkog interesa i da vaše iskustvo pomogne u unapređivanju različitih sektora, posebno u oblasti bezbednosti, obrazovanja, kulture“, rekao je Haradinaj i zahvalio se generali Orr na ulozi i doprinosu koji je on pružio bilateralnim odnosima između Kosova i Ajove, posebno na konstantnoj podršci BSK-u.

„Nama su potrebne uspešne priče, da idemo napred sa dugogodišnjom saradnjom sa Ajovom. Sada, sa dolaskom delegacije od 60 članova iz ove zemlje iz institucija raznih profila, mi profilišemo ovu saradnju, stavljajući poseban naglasak na oblasti obrazovanja i ekonomije, pored vojnog prisustva“, rekao je premijer Haradinaj, i tom prilikom je od generala Orr zatražio nastavak vojne podrške u zajedničkim akcijama sa BSK-om.

U međuvremenu, general Orr je rekao da kad kod je bio u poseti Kosovu, osećao se dobro, i ocenio je napredak Kosova u njegovoj prvoj deceniji nezavisnosti. On se takođe zahvalio premijeru na dočeku delegacije iz Ajove kao i na spremnosti za saradnju u različitim oblastima.

Na sastanku je bio prisutan i Colleen Hyland, zamenik šefa Misije SAD-a na Kosovu.

Nakon sastanka sa premijerom Haradinajem, na obraćanju kabinetu Vlade, general Orr je rekao da partnerstvo Kosovo – Ajova predstavlja najbolje od onoga što Ajova i SAD imaju, i to zahvaljujući narodu Kosova. „Nismo pronašli bolje partnere od Kosova i njegovog naroda“, rekao je general Timothy Orr.

Govoreći o dobrim izveštajima između dve zemlje, Orr je rekao da su na čekanju za potpisivanje dva sporazuma o bratimljenju gradova ove dve države.

Last modified: 10 Maj, 2018

Comments are closed.

×