Zyra e Kryeministrit

Osniva se “Ekonomska zona” u Orahovcu, usvaja se Nacrt zakona o ratifikaciji IPA 2017 u iznosu od 48 miliona evra, finansiranje EU-a

25 Qershor, 2018

52. sednica Vlade Priština,

22. jun 2018

Vlada Republike Kosovo je na današnjoj sednici usvojila zahtev Opštine Orahovac za davanje na korišćenja nepokretne imovine “Državna imovina Kosova, SO Orahovac “, koju koristi Šumsko gazdinstvo i kojom upravlja Kosovska agencija za šume. Ova imovina se daje na korišćenje u cilju osnivanja Ekonomske zone i opština Orahovac je dužna da razvije sve procedure i ispuni sve obaveze prema važećem zakonodavstvu.

Usvajanjem Nacrta zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma za IPA 2017, prvi deo, između Kosova i Evropske unije, kabinet vlade otvorio je put za korišćenje finansijskih sredstava iz ovog programa. Sredstva IPA 2017, prvi deo, iznose 49,450.000 evra, od čega će 48,000,000 evra finansirati EU a 1,450,000 evra će se finansirati iz budžeta Republike Kosovo za 2018-2021. godinu. Ova sredstva će se koristiti za 11 različitih projekata izgradnje kapaciteta upravljanja u Republici Kosovo

Vlada Republike Kosovo je na današnjoj sednici usvojila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o mikrobiološkim kriterijumima prehrambenih proizvoda. Ova Uredba utvrđuje mikrobiološke kriterijume i pravila kojih se trebaju pridržati operateri poslovanja sa hranom prilikom primene opštih i specifičnih higijenskih mera navedenih u Uredbi o higijeni prehrambenih proizvoda.

Kabinet vlade je na sednici usvojio odluku o produženju mandata generalnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova, Lulzim Ejupi.

Kabinet vlade je usvojio i Nacrt zakona o inspekciji rada, kojim inspektori rada dobijaju nadležnost za nadgledanje primene zakona o fizičkim i pravnim licima, kako domaćim, tako i stranim, kako privatnim, tako i javnim, koji obavljaju profitabilnu ili neprofitabilnu delatnost na teritoriji Republike Kosova.

Kabinet vlade je razmatrao i usvojio predloge za traženje od predsednika Republike Kosovo davanje ovlašćenja ministru finansija za potpisivanje Sporazuma o finansiranju “Projekta digitalne ekonomije Kosova”sa Međunarodnim udruženjem za razvoj i davanje ovlašćenja ministarki za evropske integracije za izmenu i dopunu Finansijskog sporazuma za IPA 2015, između Kosova i Evropske unije, Vlada Kosova ih je usvojila.

Na današnjoj sednici su usvojene Inicijative za zaključivanje Sporazuma između Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu i Republike Kosovo o pravnom statusu Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu i njegovog predstavništva na Kosovu i zaključivanje Sporazuma o kofinansiranju stipendija za studiranje između Ambasade Francuske u Prištini i Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije

Posebnom odlukom usvojene su procene Rizika posebnog sektora pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru za izgradnju i procenu rizika posebnog sektora za pranje novca i finansiranje terorizma u sektoru igara na sreću na Kosovu, usvojene su na današnjoj sednici Vlade. Vlada je takođe usvojila predlog za osnivanje Saveta za turizam Kosova i Državnog odbora za zdravlje životne sredine.

Razmatran je i usvojen zahtev Ujedinjenog Kraljevstva za nastavak primene SSP-a i tokom perioda tranzicije izlaska / napuštanja EU-a od strane Velike Britanije.

Usvojenom odlukom Vlade, usvojen je zahtev opštine Leposavić o pitanju 211 (dvesta jedanaest) zaposlenih Opštine, koji su bili na platnom spisku i koji su finansirani iz posebnog budžeta Vlade, pre potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine. Odlukom se obavezuje Ministarstvo finansija, da u saradnji sa opštinom Leposavić, preduzme radnje u skladu sa važećim zakonima, u vezi sa uklanjanjem zaposlenih koji figurišu sa nultom vrednošću na platnom spisku u svim ekonomskim programima i preduzmu pravne radnje u vezi sa odobrenjem broja zaposlenih, prema budžetu opštine, namenjenog za tu svrhu.

Konačna odluka o eksproprijaciji imovine u javnom interesu koja se znatno utiče izgradnjom autoputa Priština – Elez Han, Katastarska zona Nikaj i Soponica, Opština Kačanik i Katastarska zona Elez Han, opština Elez Han, usvojena je na današnjoj sednici Vlade.

Kabinet vlade takođe je usvojio odluku o izmeni i dopuni konačnih odluka o eksproprijaciji od 03.08.2011. godine i od 25.04.2012. godine . Izmenom i dopunom odluka koriguje se eksproprijisana površina koja je uticana izgradnjom Nacionalnog puta Priština-Mitrovica, prema novoj činjeničnoj situaciji koju je potvrdio Ministarstvo za infrastrukturu, za izgradnju podvožnjaka u katastarskoj zoni u Mazgitu.

Kabinet vlade je usvojio i predlog za dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju imovine “Poslovna zgrada -prizemlje” bivša gradska apoteka u Prištini za potrebe smještaja državnih institucija Republike Kosovo.

Vlada Kosova je takođe informisana o nalazima Izveštaja SE-a o Kosovu 2018 i Nacionalnog programa za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ministarstvo za evropske integracije će nalaze adresirati svim odgovornim ministarstvima.

Ministar trgovine i industrije dobio je podršku Vlade Kosova za pokretanje postupaka za apliciranje Kosova za status člana posmatrača u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga obavestio je kabinet vlade o procesu ekshumacije i ponovnom sahranjivanju palih boraca u Memorijalnom kompleksu opštine Skenderaj.

 

Last modified: 25 Qershor, 2018

Comments are closed.

×