Zyra e Kryeministrit

Održana je 50. sednica Vlade

21 Dhjetor, 2020

 

Priština, 21. decembar 2020

Vlada Republike Kosovo, koju predvodi premijer Avdullah Hoti, održala je 50. po redu sastanak na kojem je usvojila odluke i politike iz oblasti svojih ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Vlada je na današnjem sastanku odobrila Nacrt zakona o ratifikaciji izmene i dopune Finansijskog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Evropske investicione banke, za projekat sanacije železničke pruge 10. Izmena sporazuma je rezultat zahteva za produženje roka zajma do 2020. godinu, jer je prema osnovnom ugovoru poslednji datum dostupnosti sredstava zajma bio 15. decembar 2018. godine.

Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Crne Gore u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji takođe je dobio odobrenje vladinog kabineta. Odobrenje ovog Nacrta zakona služiće Vladi Republike Kosovo u približavanju i realizaciji ciljeva integracije u Evropsku uniju, razvijajući međusobnu saradnju između dve države. Obe države će intenzivirati dijalog radi povećanja saradnje u kontekstu integracije i pristupanja, kao i afirmacije evropskih vrednosti. Cilj sporazuma je povećati stabilnost u regionu, kao i poboljšati regionalnu saradnju. Poseban fokus sporazuma biće na ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, slobodnom kretanju ljudi i kapitala, saradnji na polju vladavine prava i usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.
U nastavku, Vlada je odobrila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o ekonomskim zonama. Nacrt zakona ima za cilj da razjasni procedure za uspostavljanje, administraciju i upravljanje ekonomskim zonama, lokaciju ekonomskih zona, način upotrebe i promociju ekonomskih zona. Stvaranje i razvoj ekonomskih zona je omogućeno novim ulaganjima, industrijskim aktivnostima, olakšavanjem ulaska robe i kapitala, primenom naprednih tehnologija, otvaranjem novih radnih mesta i promocijom stranih investicija i trgovinskih razmena.

Nakon razmatranja, vladin kabinet je odobrio Nacrt zakona o Kosovskoj filharmoniji, Kosovskoj operi i Kosovskom nacionalnom baletu. Nacrt zakona reguliše organizaciju aktivnosti i funkcionisanje institucija Kosovske filharmonije, Kosovske opere i Kosovskog nacionalnog baleta, koje vrše kulturno-umetničke aktivnosti od posebnog interesa za Kosovo.

Vlada je na današnjem sastanku odobrila Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan 2021-2023. Odlukom o odobravanju ove Strategije, sve institucije pomenute u Strategiji za borbu protiv korupcije i Akcionom planu 2021-2023 dužne su da je sprovode. Sprečavanje i borba protiv korupcije je obaveza koja proističe iz važećeg zakonodavstva, odnosno iz zakonskog okvira koji pokriva prijavljivanje imovine, sukoba interesa, zaštitu uzbunjivača i obavezu koja proizlazi iz članstva Kosova u međunarodnim mehanizmima za borbu protiv korupcije. Strategija za borbu protiv korupcije 2021.-2023. i njen Akcioni plan pripremljeni su sa sveobuhvatnim pristupom radi bavljenja korupcijom kao horizontalnom agendom, gde sve relevantne institucije međusobno deluju za njegovu primenu. Sadrži prioritetne akcije, uglavnom pod odgovornošću Agencije za borbu protiv korupcije, za jačanje relevantnih mehanizama za borbu protiv korupcije, povećanje transparentnosti postupanja javnih institucija, integritet javnih zvaničnika i transparentnost u procedurama njihovog zapošljavanja, poboljšanje pravnog okvira protiv korupcija itd. Međutim, preporučuje se Agenciji za borbu protiv korupcije da, u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano dopunjuje i jača Strategiju i Akcioni plan, kako bi kontinuirano odgovarali na izazove i prepreke utvrđene u sprečavanju i borbi protiv korupcije. Treba napomenuti da će, s obzirom da je prevencija i borba protiv korupcije vrlo široko polje i prioritet ove vlade, ova Strategija biti dopunjena, ojačana i komuniciraće sa drugim strateškim dokumentima, naime sa Kosovskom strategijom za bezbednost i Pravnom strategijom, koja će uskoro biti dostavljena Vladi na odobrenje.

Vlada Kosova odobrila je zamenu budžetskih izdvajanja između izvora finansiranja i prenos troškova u iznosu od dvadeset i osam miliona sto sedamdeset i šest hiljada četiristo osamdeset (28.176.480) evra, na osnovu Zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2020. godinu, za projekat „ Hitni projekat za Kosovo“ sa Međunarodnom asocijacijom za razvoj, za nadoknadu troškova nastalih na ime zajma za fiskalne mere 1.1 i 1.15 predviđenih u Hitnom fiskalnom paketu.

Odobrenje vladinog kabineta je dobila i odluka da se zamene budžetske alokacije između izvora finansiranja i izvrši prenos troškova u iznosu od 17 miliona 34 hiljade 744 evra, na osnovu Zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2020. godinu, za projekat „Instrument za finansiranje javnog sektora za hitno reagovanje na COVID-19 kod Razvojne banke Saveta Evrope, za nadoknadu troškova nastalih na ime zajma za fiskalne mere 1.6 i 1.7 predviđenih u hitnom fiskalnom paketu i izdacima pod Planom spremnosti.

Odobren je zahtev Ministarstva finansija za uštedu, raspodelu i prilagođavanje u kategorijama izdataka budžetskih organizacija za 2020. Sredstva u iznosu od 500 hiljada evra iz Ministarstva finansija prenose se u Kosovski fond za kreditne garancije.

Vlada je na današnjem sastanku odobrila zahtev opštine Prizren za prenos budžetskih sredstava Ministarstvu ekonomije i životne sredine u iznosu od 931 hiljada 537 evra, za izmirenje obaveza opštine Prizren u vezi sa projektom „Postrojenje za prečišćavanje otpadne vode “.

Zahtev opštine Đakovica za prenos budžetskih sredstava u iznosu od 275 hiljada i 57 evra za izmirenje opštinskih obaveza u vezi sa projektom „Postrojenje otpadnih voda“, odobren je na današnjem sastanku Vlade.

Danas odobrenom odlukom, uspostavljen je Sekretarijat za nadgledanje i koordinaciju sprovođenja aktivnosti na operacionalizaciji obaveza Vlade Kosova za reforme kao preduslova za sprovođenje „Javnih finansija i razvoj finansijskih politika Kosova“ sa Svetskom bankom. Sekretarijat će se sastojati od:
1. Ministar Ministarstva finansija – predsedavajući;
2. Ministar Ministarstva ekonomije i životne sredine;
3. Ministar Ministarstva trgovine i industrije;
4. Ministar Ministarstva rada i socijalnog staranja;
5. Ministar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja;
6. Direktor Pravne kancelarije, Kancelarija Premijera Kosova;
7. Direktor Koordinacionog Sekretarijata Vlade, pri Kancelariji Premijera Kosova;
8. Generalni direktor trezora, Ministarstvo finansija;
9. Direktor Odeljenja za budžet, Ministarstvo finansija;
10. Direktor pravnog odeljenja, Ministarstvo finansija;
11. Direktor Odeljenja za ekonomsku politiku, javnu politiku i međunarodnu finansijsku saradnju, Ministarstvo finansija.
Vlada je odobrila preporuku Međuministarske komisije za strateška ulaganja za dodeljivanje statusa strateškog investitora investicionom subjektu „MOXICO LUMA KOSOVA MINING L.L.C“. Naziv investicionog projekta ovog investitora je VICIANUM MINING PROJECT, a strateški investicioni kapital je 45.080.383,68 evra, na period od pet godina. Investicija će biti realizovana u selima Gumnište, Vlahia i Karače u opštinama Mitrovica i Vučitrn. Imovina na kojoj se realizuje investicija su javna i privatna svojina.

Vladin kabinet je na danas održanom sastanku razmotrio i odobrio odluku o kriterijumima za podršku javnim preduzećima u sprovođenju mera Vlade Republike Kosovo u skladu sa Programom ekonomskog oporavka.

Konceptni dokument o klimatskim promenama odobren je na današnjem sastanku. Konceptni dokument je identifikovao probleme i izazove koji se odnose na poboljšanje postojećeg primarnog i sekundarnog zakonodavstva koje reguliše pitanja u oblasti klimatskih promena transpozicijom zakonodavstva EU, uzimajući u obzir posvećenost Republike Kosovo u tom pogledu.

Vlada Republike Kosova je usvojila dve odluke kojima se zahteva ovlašćenje predsednika Republike Kosova za zaključivanje međunarodnog sporazuma o finansiranju i upravljanju projektom Heras + / Visoko obrazovanje, istraživanje i primenjena nauka na Kosovu između Ministarstva obrazovanja i nauke i Austrijske razvojne agencije – ADA. Dok se drugom odlukom zahteva od predsednika Republike Kosovo da odobri potpisivanje Sporazuma za amandman 02 bilateralnog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Vojvodstva Luksemburg za projekat razvojne saradnje „Program za podršku zdravstvu na Kosovu “.

Vlada je takođe odobrila dve inicijative za zaključivanje međunarodnih sporazuma:
1. Međunarodni sporazum između Vlade Republike Kosovo i Vlade Severne Makedonije o zajedničkim graničnim prelazima „Elez Han-Blace“ i „Globočica-Jažince“.
2. Sporazum o saradnji u turizmu između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Severne Makedonije.
Vladin kabinet je na današnjem sastanku takođe informisan o pripremama koje su u toku za održavanje zajedničkog sastanka Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Severne Makedonije.

Last modified: 21 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×