Zyra e Kryeministrit

Odobrene su aplikacije za investicione grantove i za tehničku pomoć Investicionog okvira za Zapadni Balkan

24 Shkurt, 2021

 

Priština, 24. februar 2021.

Danas je održan sledeći sastanak Komisije za strateško planiranje, kojim je predsedavao premijer na dužnosti, g. Avdullah Hoti. Na sastanku su odobrene tri aplikacije sa kojima će Kosovo aplicirati u 25. krugu tehničke pomoći Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za razvoj projekata kao što su „Rehabilitacija i izgradnja infrastrukture za zaštitu od poplava duž reka Beli Drim, Sitnica i Binačka Morava“,„ Izgradnja hidro sistema „Ibar-Lepenac“ i za „Poboljšanje infrastrukture u institucijama visokog obrazovanja“.

Takođe, odobrena je i aplikacija za 6. krug investicionih grantova WBIF-a za Autoput mira, deonica Besi-Merdare, u vrednosti od 38 miliona evra. Očekuje se da će se ova finansijska sredstva dodati istoj vrednosti granta koju je WBIF već odobrio u decembru, a očekuje se da će ovo dovesti do ukupne vrednosti koristi za ovaj projekat na 76 miliona evra iz grantova WBIF-a ili 40% ukupnih troškova projekta.

Tehnička pomoć dobijena za ove projekte pomoći će u pripremi za investicije, dok će se investicioni grantovi sprovoditi direktno. Ostatak investicija pokriće se pozajmica od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Odobrene aplikacije će biti u funkciji sprovođenja koristi koje će Kosovo imati od Plana za ekonomiju i investicije EU-a za Zapadni Balkan.

Last modified: 24 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×