Zyra e Kryeministrit

Odobren je program za implementaciju energetske strategije 2018-2020

17 Korrik, 2018

57.sednica Vlade Republike Kosovo,

Priština, 17. jul 2018. godine

Vlada Republike Kosovo je na današnjoj sednici odobrila Program za implementaciju Energetske Strategije za 2018-2020. Program je dokument koji je identifikovao aktivnosti i projekte za realizaciju strategije usvojene od strane Skupštine Republike Kosova, kao i rokove za njihovo sprovođenje. Program obezbeđuje i neophodne uslove za obezbeđivanje pouzdanog i sigurnog snabdevanja električnom energijom kroz razvoj proizvodnih, prenosnih i distributivnih kapaciteta prema zahtevima potrošaća koji su u porastu. Realizacija ovog programa odnosi se na važne aktivnosti za početak izgradnje nove elektrane “Novo Kosovo” rehabilitaciju termocentrale “Kosovo B”, stvaranje zajedničkog energetskog tržišta sa Republikom Albanijom, itd.

Na sednici je usvojena odluka o sprovođenju odluke Ministarstva trgovine i industrije o privremenim zaštitnim merama na uvoz voća i povrća i uvoz mleka poreklom iz Bosne i Hercegovine. Odluke će početi da se primenjuju sa danom njenog usvajanja od strane Vlade Republike Kosovo.

Usvojena je i odluka o formiranju međuministarske radne grupe za koordinaciju rada svih relevantnih ministarstava u vezi sa tehničkim zakonodavstvom, koje je odgovorno za sprovođenje zadataka koji proizilaze iz slobodnog kretanja robe na osnovu međunarodnih sporazuma koji su potpisani od strane Republike Kosovo.

Nadležna ministarstva će preko radne grupe razmenjivati informacije o pravilima koja se odnose na usvajanje i implementaciju tehničkih propisa zasnovanih na pravilima EU za usklađivanje, pravilima koja se odnose na usvajanje i implementaciju tehničkih propisa u oblastima koje nisu regulisane pravilima Evropske unije za harmonizaciju, održavanje registra u skladu sa Zakonom o tehničkim zahtevima za proizvode, procenu usaglašenosti i razmenu relevantnih informacija i obaveštenje o tehničkim propisima na osnovu međunarodnih sporazuma.

Kabinet Vlade je odobrio tri zahteva Ministarstvu za lokalnu samoupravu, u skladu sa zahtevima odgovarajućih opština o povlačenju nepokretne imovine iz procesa privatizacije za potrebe razvojnih opština:

– U opštini Prizren povlačenje imovine društvenog preduzeća “kino Bistrica” i šumskog gazdinstva i njihovog vračanja u opštinsko vlasništvo;
– U opštini Klina povlačenje iz procesa privatizacije imovine bivšeg društvenog preduzeća “PIK Mališgani” i Kosovskog preduzeća boksita i njihovo vračanje u opštinsku imovinu;
– U opštini Mališevo povlačenje iz procesa privatizacije bivšeg društvenog preduzeća ” OPB Miruša i njihovo vračanje u opštinsko vlasništvo

Na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije je odobrena odluka o davanju ovlašćenja za zaključivanje Sporazuma o sufinansiranju stipendija za studente između Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije i francuske ambasade u Prištini. Sporazum se odnosi na zajednički razvojni projekat za stalnu podršku napora Kosova da se sprovedu reforme u sektoru visokog obrazovanja. Ministarstvo se obavezuje da finansira nekoliko stipendija za period od dve godine, u skladu sa bilateralnim sporazumom, dok će Francuska ambasada finansirati stipendije i obezbediti sredstva za odabrane studente sa Kosova da studiraju u Francuskoj.

I koncept dokument za oblast turizma je odobren od strane Kabineta na današnjoj sednici. Neki od razloga za intervenciju u turističkoj politici na Kosovu su evidentirani u ovom koncept dokumentu; korišćenje prirodnih i kulturnih resursa, upotreba zajedničkog ekonomskog i kulturnog prostora, zaštita potrošača turističkih usluga, turistička privreda uglavnom podržava mala i srednja preduzeća, turizam je aktivnost koja utiče na mnoge sektore ekonomske delatnosti.

Vlada je usvojila izveštaj o stanju u civilnoj službi Republike Kosovo za 2017godinu, koji je pripremljen od strane Ministarstva za javnu upravu. Ovaj izveštaj će biti prosleđen Skupštini Kosova na razmatranje i usvajanje.

Usvojen je predlog tehničke radne grupe o nastavku rada na obavljanju istraživanja za novi rudnik.

Vlada je imenovala Arber Tarakua za šefa Projekta za upravljanje i kontrolu pasa lutalica. Imenovani će obavljati sve dužnosti i odgovornosti za nadgledanje projekta “upravljanje i kontrola pasa lutalica “.

Na ovoj sednici Vlade, premijer Haradinaj je obavestio kabinet Vlade o putovanju kosovske delegacije, predstavnika državnih institucija na sutrašnji sastanak u Briselu.

Premijer Haradinaj je takođe obavestio kabinet Vlade o prijemu peticije sa 124 hiljada potpisa učenika, roditelja i nastavnika za kvalitetno obrazovanje u zemlji.

Last modified: 17 Korrik, 2018

Comments are closed.

×