Zyra e Kryeministrit

Obeležava se 140. godišnjica Albanske Prizrenske Lige, položen je kamen temeljac spomenika lidera Lige

10 Qershor, 2018

 

Prizren, 10. jun 2018

Polaganjem kamen temeljca kompozicije spomenika lidera Vlade Prizrenske Lige, danas je u Prizrenu počelo obeležavanje 140. godišnjice Albanske Prizrenske Lige, koja se održava pod pokroviteljstvom Kancelarije premijera i u okviru obeležavanja Opštenacionalne godine Gjergj Kastrioti Skënderbu, organizacija koja je okupila Vladu Kosova, Albanije i Makedonije u cilju poštovanja dela heroja, Gjergj Kastrioti – Skënderbeu.

Na polaganju kamen temeljca spomenika lidera Vlade Prizrenske Lige, Ymer Prizreni (premijer), Abdyl Frashëri (ministar inostranih poslova) i Sulejman Vokshi (ministar odbrane), pored premijera Ramush Haradinaj, učestvovali su i predsednik Albanije, Ilir Meta, predsednik opštine Prizren, Mytaher Haskuka, ministri iz vladinog kabineta, predstavnik porodice Jashari, Rifat Jashari i drugi institucionalni predstavnici.

Premijer Haradinaj, u pratnji predsednika Albanije, Ilir Meta i predsednika Prizrena, Mytaher Haskuka, i drugih ličnosti, učestvovao je kasnije u izložbi buketa vajara za Opštenacionalni konkurs, koji su konkurisali za kompoziciju spomenika, kao i na izložbi Centralne banke Kosova, Centralne banke Albanije i Muzeja Prištine.

Na ovoj izložbi u unutrašnjim prostorijama Prizrenske Lige predstavljene su antičke i srednjevekovne monete, i sve albanske nacionalne monete koje imaju portret nacionalnog heroja, Gjergj Kastrioti – Skënderbeu, počev od 1926. godine do današnjih dana. Jedan deo ove kolekcije je korišćena i na Kosovu i u drugim albanskim nacionalnim ognjištima tokom Drugog svetskog rata. Posebnost ove izložbe je da sadrži i albanske komemorativne monete iz 2013. godine, koje podsećaju 135. godišnjicu Nacionalne Prizrenske Lige i takođe godišnjicu Kongresa iz Bitolja. U ovoj sredini je takođe predstavljena i simbolika četiri albanskih vilajeta, dok u spoljnim prostorijama prikazana je izložba sa dokumentima iz Centralne državne arhive Albanije i Nacionalne agencije arhive Kosova od 1878 – 2018. godine.

Učesnici u ovim aktivnostima bili su ličnosti i institucionalni rukovodioci iz svih albanskih teritorija.

Obeležavanje 140. godišnjice Albanske Prizrenske Lige nastaviće se i tokom dana, a ovoj godišnjici biće namenjena jedna Svečana sednica Skupštine Kosova, Svečana akademija, Naučna konferencije 140. godišnjica Lige, na kojoj će biti predstavljeni radovi Istorijskog instituta iz Tirane, Skoplja i Prištine kao i Opštenacionalna izložba slika.

Last modified: 10 Qershor, 2018

Comments are closed.

×